KAA Gent ziet gelijkmaker afgekeurd worden, Anderlecht wint topper met 1-0

4 februari - 20:29 Laatste update: 20:39
90

Met een erg magere 1 op 9 in 2024 wou KAA Gent het tij keren op bezoek bij RSC Anderlecht. Zonder succes, want Paars-Wit won de topper in eigen huis met 1-0. Vlak voor affluiten kwam KAA Gent nog langszij, maar het doelpunt werd afgekeurd na een overtreding op Kristian Arnstad.

RSC Anderlecht begon erg enthousiast aan de topper tegen kAA Gent. Al na drie minuten kreeg Mario Stroeykens na een knappe één-twee met Thorgan Hazard de bal tot bij Yari Verschaeren, die vervolgens zijn gekraakt schot gered zag worden door Gent-doelman Daniel Schmidt. Diezelfde Schmidt kon een drietal minuten later een scherpe voorzet van Hazard richting Luis Vázquez wegboksen. Na 10 minuten was het wel raak voor Paars-Wit via Anders Dreyer, maar het doelpunt werd terecht afgekeurd voor buitenspel. In het openingskwartier was het overwicht duidelijk voor de thuisploeg.

Nadien probeerde Gent het evenwicht te herstellen. Op een vrije trap van Pieter Gerkens kon Tsuyoshi Watanabe – die meteen terug in de basis gedropt werd bij Gent – de bal terug voor doel koppen, maar er werd terecht gevlagd. Gerkens trok na 24 minuten even aan de noodrem toen Dreyer weg leek te glippen, wat de Gent-middenvelder een gele kaart opleverde. Patris kwam nog even dreigen met een harde lage voorzet, maar Vázquez kwam te laat. Na een flitsende start van Anderlecht was het op het halfuur vooral wachten op écht doelgevaar van beide ploegen.

Tien minuten voor rust was dat doelgevaar er dan plots bij de vleet. Gent kon als eerste de neus aan het venster steken via Tarik Tissoudali. De Marokkaan zijn pass was echter niet op maat, waarna Archie Brown de bal voor doel mocht krullen. Uiteindelijk kwam de bal voor de voeten van Julien De Sart kwam, die met een uitdraaiend schot voorlangs knalde. Vlak nadien werd Dreyer nogmaals gelanceerd, maar hij legde de bal slecht af. Vervolgens kon Hazard combineren met Verschaeren en vervolgens Vázquez vinden, die zijn gekraakt schot in de handen van Schmidt zag belanden. Opnieuw Gent aan de beurt, met Tissoudali die van buiten de zestien zijn lage knal net naast zag gaan. Hazard probeerde het dan ook maar eens vanop afstand, maar ook zijn schot ging naast het kader.

De wedstrijd leek op een 0-0 ruststand af te stevenen, maar Watanabe ging vlak voor rust in de fout op Stroeykens, met een terechte gele kaart én penalty voor RSCA als gevolg. In afwezigheid van Kasper Dolberg was het Dreyer die de strafschop voor zijn rekening nam. De Deen trapte de bal laag in doel en zag zijn poging onder Gent-doelman Schmidt glippen. Doelpunt nummer 15 al voor Dreyer dit seizoen. Samoise kwam vlak voor rust nog tot een doelkans, die Kasper Schmeichel rustig uit doel kon houden. Anderlecht mocht met een – toch wel verdiende – 1-0 voorsprong gaan rusten.

Er werden geen wissels doorgevoerd tijdens de rust. Anderlecht nam opnieuw het initiatief aan het begin van de tweede helft. Dreyer zag zijn poging vanop vrije trap in de armen van Schmidt belanden. Daisuke Yokota liet zich kort daarna opmerken met een plaatsbal vanop de rand van de zestien. Zijn poging ging net naast. Kort voor het uur ontsnapte Gent tot tweemaal toe aan de 2-0 achterstand. Stroeykens ging voor eigen succes maar mikte naast, tot ergernis van Verschaeren. In tweede instantie vond Verschaeren ploegmakker Dreyer met een knappe steekbal. De Deen vond Vázquez die in de draai wou afwerken, maar zijn poging werd afgeblokt door Watanabe. Ondanks overwicht bleef Anderlecht na het uur nog steeds steken op een 1-0 voorsprong.

Stefan Mitrovic zou kort na het uur de tweede gele kaart van de wedstrijd pakken. Anderlecht bleef op zoek naar de 2-0 via Vázquez en Hazard, maar hun volleys waren ook niet succesvol. Twintig minuten voor het eind greep Verschaeren naar de kuit, waarna Leoni hem mocht vervangen. Niet veel later zaggent de bal tegen de arm van Zeno Debast belanden na een gekraakte poging van Laurent Depoitre. Het leverde echter geen penalty op, want scheidsrechter Laforge had al een overtreding gefloten in het voordeel van Paars-Wit. Yokota pakte geel, maar zou niet veel later uitpakken met een fraaie actie. De Japanner zocht Depoitre, maar Jan Vertonghen zat er uitstekend tussen.

Een knotsgekke slotfase drong zich op. Schmeichel kon in minuut 86 de gelijkmaker nog voorkomen door het afstandsschot van Gandelman over te tikken, maar twee minuten later was het wel raak voor de Buffalo’s. De Sart haalde in één tijd knap uit en ramde de 1-1 in doel. Laforge werd echter naar de monitor geroepen voor een overtreding van Kandouss op Arnstad en oordeelde dat het doelpunt moest worden afgekeurd. Hein Vanhaezebrouck kon zijn ogen niet geloven en leek in alle staten. Invaller Nilson Angulo maakte er in minuut 94 nog 2-0 van, maar het doelpunt werd afgekeurd voor buitenspel.

RSC Anderlecht trok uiteindelijk aan het langste eind en pakte de felbevochten zege. Anderlecht heeft nu 48 punten. KAA Gent pakt 1 op 12 in 2024 en staat vijfde met 39 punten.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.