OFFICIEEL: Ajax slaat opmerkelijke slag op, Henderson naar Nederland

OFFICIEEL: Ajax slaat opmerkelijke slag op, Henderson naar Nederland

18 januari - 20:40 Laatste update: 23:35
7

Ajax heeft een spectaculaire slag geslagen op de transfermarkt. Jordan Henderson is officieel de eerste winteraankoop van de Amsterdammers. Dat heeft Ajax bekendgemaakt in een persbericht. De ervaren middenvelder tekent een contract voor 1,5 jaar in de Johan Cruijff ArenA, met een optie voor een nog extra seizoen.

Fabrizio Romano kwam op 9 januari met het nieuws dat Henderson in de belangstelling stond van Ajax. Een daadwerkelijke deal werd lange tijd onwaarschijnlijk geacht, maar de Amsterdammers waren de enigen die doorpakten in de onderhandelingen. Ook Juventus was lange tijd geïnteresseerd, maar de doortastendheid van Ajax en de wil van Henderson zelf zouden de doorslag hebben gegeven.

Henderson moet bij Ajax de nieuwe leider op het middenveld worden. De Amsterdammers zaten door de blessures van Branco van den Boomen, Silvano Vos en Sivert Mannsverk verlegen om een verdedigende middenvelder. Daarnaast kan Henderson het gebrek aan ervaring in de selectie oplossen. De 33-jarige Engelsman treft met Chuba Akpom nog een landgenoot in de groep bij Ajax.

In totaal speelde Henderson zeventien duels in Saudi-Arabië. De middenvelder gaf al na een half jaar aan dat hij het niet naar zijn zin had in het Midden-Oosten, waardoor Al Ettifaq uiteindelijk schoorvoetend akkoord ging met een contractontbinding. Een terugkeer in Engeland was een optie, maar voor Henderson kwam dat slecht uit. Door de belastingregels in het Verenigd Koninkrijk zou hij 47 procent van zijn verdiende salaris in Saudi-Arabië weer in moeten leveren.

Voordat Henderson naar Al Ettifaq trok, kwam hij uit voor Liverpool. Daar is hij een clubicoon geworden. De middenvelder speelde twaalf jaar voor The Reds en droeg in zijn laatste jaren de aanvoerdersband bij de ploeg van Jürgen Klopp. Henderson won met Liverpool de Champions League en zag de club daarnaast voor het eerst sinds lange tijd weer kampioen van Engeland worden. Daarnaast speelde hij tot dusver 81 interlands voor The Three Lions. Zijn keuze voor Ajax zou hij ook hebben genomen met het oog op het EK van aankomende zomer.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.