Winterse wolven van Genk: Belgisch-Griekse diamant, verdedigend talent en Penders

Winterse wolven van Genk: Belgisch-Griekse diamant, verdedigend talent en Penders

18 januari - 16:00
2

Luik twee van de Jupiler Pro League staat voor de deur. De topploegen zijn inmiddels terug van hun winterstage in het zuiden, waar niet alleen de gevestigde waarden, maar ook enkele jonge snaken het beste van zichzelf hebben gegeven. VoetbalPrimeur.be overloopt die winterse wolven, met in deze aflevering aandacht voor KRC Genk. Door vier vertrekkers richting de Afrika Cup kregen daar liefst negen beloften hun kans op kamp.

Noah Adedeji-Stenberg (18 jaar)
Overgekomen van de U19 van Borussia Mönchengladbach, waar hij zeven keer had gescoord en liefst twaalf assists uitgedeeld. In jeugdrangen zijn dat toch al fraaie adelbrieven. Bij Jong Genk verschijnt Adedeji-Stenberg, die zowel Belgisch als Duits bloed door zijn aderen heeft stromen, dan ook geregeld aan de aftrap. Zijn Gründlichkeit in de afwerking heeft hij voorlopig nog niet kunnen etaleren. De teller staat op één schamel doelpuntje.

Christian Akpan (18)
Deze polyvalente middenvelder annex verdediger zit nu bijna een jaar in Limburg. Hoewel op zijn paspoort Nigeriaan staat, genoot hij zijn opleiding in Ivoorkust. Genk omschrijft Akpan als tweevoetig en technisch onderlegd. Ondanks die troefkaarten zit hij wel nog maar aan twee basisplaatsen bij de beloften.

Ibrahima Bangoura (20)
Met zijn fysieke overwicht indachtig verbaast het enigszins dat Bangoura nog geen rol heeft mogen vervullen bij het A-elftal. Wouter Vrancken kiest graag voor voetballende types op zijn middenveld, maar af en toe komt een brok duelkracht ook eens van pas. De twintigjarige Guineeër zou die vacature perfect kunnen invullen.

Alfred Caicedo (19)
In het zog van een heleboel lotgenoten streek ook Caicedo als Zuid-Amerikaanse verdediger neer in Genk. De back had slechts een korte periode nodig om zich aan te passen aan de vereisten van de Challenger Pro League. Dit seizoen kan hij daardoor rekenen op een vaste stek in de basiself. Caicedo is ook lid van de nationale U20 van zijn land.

Thomas Claes (19)
Van een rasechte Genkie gesproken. Zijn allereerste voetbalpasjes zette Claes namelijk als zesjarige bij de club van zijn hart. Intussen is hij uitgegroeid tot dé draaischijf op het middenveld van Jong Genk. Aan zijn body kan nog wat gewerkt worden, maar zijn doelpuntenaantal staat tot dusver op vier stuks. Best aardig.

Konstantinos Karetsas (16)
The next big thing vanuit de Limburgse mijnen, of daar ziet het toch naar uit. Er wordt nu al gevochten om dit piepkuiken. Niet alleen op clubniveau, maar ook internationaal: zowel België als Griekenland hopen hem in de wacht te lijven. Zelfs op zijn prille leeftijd slaagt Karetsas er al in om bepaalde wedstrijden te domineren in de CPL, vooral met dank aan zijn zuivere techniek. Een goudklompje!

Josué Kongolo (17)
In de voorbereiding op de huidige jaargang gunde Vrancken hem al kansen in enkele oefenwedstrijden. Kongolo bracht het er meer dan degelijk van af. Voorlopig heeft dat nog niet tot de grote doorbraak geleid, maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd. De krachtige verdediger komt het best tot zijn recht in een centrale positie, al is ook de rechtsachter hem niet vreemd.

Brad Ryan Manguelle (16)
Nog zo eentje die nog maar net naar horrorfilms mag kijken, maar wel al wekelijks in de tweede klasse ronddraaft. Positioneel komt Manguelle in het vaarwater van Kongolo terecht, al valt hun speelstijl niet helemaal te vergelijken. Beide jongelingen blijken zelfs behoorlijk complementair. Normaal gezien vormen zij het hart van de defensie van Jong Genk.

Mike Penders (18)
Officieel behoort hij tot de A-kern, waar hij ook al enkele keren op de bank mocht zitten. Tot speelminuten kwam het echter nooit. Het staat in de sterren geschreven dat dat slechts tijdelijk is, aangezien Penders te boek staat als een (volgend) toptalent onder de Genkse dwarsligger. Of een buitenlandse (top)club zou hem moeten schaken, natuurlijk … De vergelijkingen met Thibaut Courtois in het achterhoofd kan Genk niet voorzichtig genoeg zijn.