Maak kennis met Anderlecht-target Helander, ongeslagen kampioen met blessureleed

Maak kennis met Anderlecht-target Helander, ongeslagen kampioen met blessureleed

15 januari - 10:30 Laatste update: 16 januari - 09:50
17

RSC Anderlecht is in zijn zoektocht naar een extra centrale verdediger uitgekomen bij Filip Helander. Met dat bericht pakte Fabrizio Romano afgelopen weekend uit, maar wie is Helander? VoetbalPrimeur.be praat je bij.

De 30-jarige Helander doet misschien ergens wel een belletje rinkelen. De linksvoetige centrale verdediger speelde immers al 23 duels voor de nationale ploeg van Zweden. In december stond hij tegen de Rode Duivels aan de aftrap van de match die later gestaakt zou worden vanwege de aanslag in Brussel.

Helander zat ook in de Zweedse WK-selectie van 2018 en de EK-selectie van 2020. Maar ondanks dat Zweden de kwartfinales haalde in Rusland, kwam Helander niet van de bank. Het duo Andreas Granqvist en Victor Lindelöf hield hem van speelminuten. Op het EK van 2020 mocht Helander toch even proeven van een eindtoernooi. In de achtste finales maakte hij zijn toernooidebuut tegen Oekraïne. In de 101e minuut viel Helander in voor voormalige Anderlecht-speler Kristoffer Olsson. 19 minuten later ging het evenwel van de hemel naar de hel. In de laatste minuut van de verlengingen dook Artem Dovbyk op tussen Lindelöf en Helander op en kopte Oekraïne op 1-2. Exit Zweden.

Een jaar niet in actie
Bij de start van WK-kwalificaties voor het toernooi van 2022 was Helander in de eerste twee matchen basisspeler. Toch kwam hij daarna in de groepsfase niet meer in actie. De reden? Een operatie aan de knie in oktober van 2021. Blessures zijn voor de Zweed helaas een rode draad doorheen zijn loopbaan. Ten tijden van zijn periode bij Bologna doken de eerste kwaaltjes op. Onder meer een lumbago, een knieblessure en een enkelblessure spelen Helander in Italië parten.

Maar het is pas in december 2019 dat de Zweed echt op de sukkel geraakt. Drie maanden staat hij door een voetblessure aan de kant. Voor hem is het seizoen 2019-2020 snel voorbij. Nadien blijft hij een seizoen nagenoeg gespaard van leed, maar het ergste moet dan nog komen. Midden september van 2021 staat hij na een operatie aan de knie 150 dagen aan de kant. Erg, maar het kan helaas nog erger. Veel erger. Na een klein maandje van fit zijn, volgt een voetblessure in april van 2022. Daarna volgen meer dan 400 (!) dagen van een revalidatie. Meer dan een jaar ziet Helander in rook opgaan.

Rangers betaalde in de zomer van 2019 nog zo'n 3,5 miljoen euro voor Helander aan Bologna, maar door al het blessureleed kwam hij slechts 60 duels uit voor de Rangers, hij miste circa het dubbele van de partijen van zijn club. In zijn 60 gespeelde matchen scoorde Helander wel 7 keer. Het vaakst scoorde hij met zijn hoofd. Met zijn 1m92 heeft hij een vooreel in de lucht. Nadat hij in twee seizoenen amper in actie kwam voor de Rangers, was het dan ook geen verrassing dat de club hem transfervrij liet gaan medio 2023.

Lang moest de Zweed evenwel niet wachten op een nieuwe club. Odense Boldklub strikte hem afgelopen zomer. Bij de nummer 9 van de Superligaen was Helander de voorbije maanden een vaste basisspeler. Nadat hij zijn debuut maakte in de competitie miste hij nog maar amper 4 minuten in het hele seizoen. Een enorm contrast met de jaren voordien.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Filip Helander (@heelander)

Ongeslagen kampioen
Moest Anderlecht Helander aantrekken dan gaat de reis doorheen Europa van de Zweed vrolijk verder. Het zou zijn vijfde buitenlandse avontuur worden. Nadat hij in eigen land als jeugdproduct bij Malmö FF doorbrak, volgden met Hellas Verona en Bologna twee Italiaanse clubs. Nadien was het Schotse Rangers aan de beurt en tegenwoordig speelt Helander dus in Denemarken. Ondertussen is de prijzenkast ook degelijk gevuld met onder meer twee Zweedse en één Schotse titel. In de titel van Rangers – waarin de hegemonie van Celtic werd doorbroken – had Helander een belangrijk aandeel. Rangers kreeg dat seizoen amper 13 goals tegen en kroonde zich tot ongeslagen kampioen. Bij de ploeg van Steven Gerrard speelde toen onder meer ook Ianis Hagi (ex-KRC Genk) en Kemar Roofe (ex-RSC Anderlecht).

Vader van een tweeling
Ondanks dat Helander heel wat blessureland kende in Schotland zal hij zijn periode daar nooit vergeten. Hij en zijn vrienden Louisa Plymoth kregen immers een tweeling, twee jongens. 'Onze jongens zijn eindelijk thuis', klonk het trots op Instagram.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Filip Helander (@heelander)

Prijskaartje van 300.000 euro
Moest Anderlecht Helander willen overnemen van Odense zal het waarschijnlijk niet al te diep in de buidel moeten tasten. In Denemarken loopt zijn contract immers aankomende zomer al af. Een eerste bod van RSC Anderlecht van 150.000 euro werd wel al afgewezen. De Denen hopen op 300.000 euro.