De aankoopwensen van Antwerp: tevreden Van Bommel, maar spelmaker nodig

De aankoopwensen van Antwerp: tevreden Van Bommel, maar spelmaker nodig

3 januari - 11:00 Laatste update: 4 januari - 21:02
7

De start van een nieuw jaar, dat betekent gelukwensen van alles en iedereen. Bij de Belgische topclubs is dat niet anders. Aangezien de wintermercato is aangebroken, gaat VoetbalPrimeur.be op zoek naar hun transferwensen. In deze tweedelige reeks komen mogelijke aanwinsten aan bod. Vandaag: Royal Antwerp FC.

Statistieken Antwerp na 20 speeldagen:
Positie: 6e
Punten: 32 (8W – 8G – 4V)
Doelpuntensaldo: 37-20

Samenvatting
Hoe diep Royal Antwerp FC ook gevallen zou zijn in de rangschikking, eigenlijk kon 2023 nooit meer stuk. Het Stamnummer Eén zette een historische treble neer en zorgde met een prestigezege tegen FC Barcelona nog voor een erg smakelijk toetje. Niettemin mogen we een kat een kat noemen: in de competitie presteerde de regerende landskampioen ondermaats. Met slechts acht overwinningen staat het nog net op de drempel van de Champions' Play-Off, maar Cercle Brugge hijgt in de nek. Ook het veldspel liet lange tijd te wensen over. Pas vanaf november sprankelde Antwerp terug, al is het de winterstop ingedoken met één op negen. 

Aankoopwensen
Na anderhalf jaar in ons land was al duidelijk dat Mark van Bommel niet zomaar een doorsnee trainer is. Welke coach gaat nu openlijk verklaren dat hij géén versterking nodig heeft? Deze Nederlander, zo blijkt. Van Bommel zag zijn manschappen na de laatste interlandonderbreking weer dichter naar elkaar toe groeien en hun betere niveau benaderen. Kanttekening: die uitspraak dateert wel van vóór de afsluitende reeks van één op negen. Het wierp amper een schaduw over een memorabel 2023, maar vormt wel een waarschuwing voor het tweede luik van het seizoen.

Jazeker, Antwerp kan wel degelijk vers bloed gebruiken. Als iedereen wedstrijdfit is, valt de kern best goed gestoffeerd te noemen, op één hiaat na. Over een echte spelmaker beschikt The Great Old niet, hoezeer Arthur Vermeeren ook zijn talent tentoonspreidt vanop een lagere positie. Op nummer tien krijgt Jurgen Ekkelenkamp steevast de voorkeur. De Nederlander is echter te vaak onzichtbaar om het spel naar zich toe te trekken.

Op de Bosuil denkt men met weemoed terug aan Lior Refaelov. Hij is exact het profiel dat momenteel ontbreekt: iemand die graag de bal raakt, technisch erbovenuit steekt en ook gevaar sticht voor het vijandelijke doel. Als Marc Overmars zo'n type toevoegt aan de selectie, zou dat zomaar de klik kunnen betekenen. Op de andere posities in het elftal zit de balans tussen ervaring, kwaliteit en jeugdig geweld namelijk prima. In de wandelgangen klinkt het dat Dennis Praet al gepolst werd. Mogelijk vormt hij de schakel die de Antwerpse machine weer op volle toeren doet draaien.