VP's Elf, de spits: krachtige Gouden Stier, pijlsnelle Amoura en sierlijke Dolberg

VP's Elf, de spits: krachtige Gouden Stier, pijlsnelle Amoura en sierlijke Dolberg

30-12-2023 12:00 Laatste update: 31-12-2023 13:10
6

De laatste duels uit de Jupiler Pro League van 2023 zijn achter de rug. Aangezien de competitie nu exact halverwege zit, met twintig speeldagen op een totaal van veertig, gaat VoetbalPrimeur.be in deze kerstperiode op zoek naar de grootste uitblinkers van de voorbije eerste seizoenshelft. In deze negende aflevering: de jacht op een spits.

Mohamed Amoura (Union Saint-Gilloise)
Wie begrijpt in godsnaam dat deze jongen op de bank zat bij FC Lugano? Vanaf zijn eerste minuten in het Dudenpark kondigde Amoura zich aan als volgende sensatie. In navolging van namen als Deniz Undav, Dante Vanzeir en Victor Boniface heeft ook de Algerijn inmiddels vriend en vijand overtuigd. Ondanks zijn verschroeiende versnelling verliest hij bij het diepgaan zelden de controle over de bal. Afwerken doet Amoura met elke centimeter van zijn voet, het resultaat is telkens hetzelfde: kassa!

Kevin Denkey (Cercle Brugge)
De huidige Gouden Stier kan uiteraard niet ontbreken. Denkey is de belangrijkste talisman van Miron Muslic. Zijn profiel past dan ook perfect binnen de Cercle-filosofie: fysiek bijzonder sterk en onverzettelijk aan de bal. Op die manier geeft de Togolees zijn ploegmaats net voldoende tijd om de aansluiting te maken. De meeste doelpunten komen niettemin van  zijn eigen lichaam. Rug naar doel, draaien en vervolgens staalhard uithalen: je moet al een straffe verdediger zijn om daartegen opgewassen te zijn.

Kasper Dolberg (RSC Anderlecht)
Derde spits uit dit lijstje en voor de derde keer een totaal ander type. In tegenstelling tot Amoura en Denkey beschikt Dolberg niet over pijlsnelle benen of een kamerbrede borstkas. Waar de Deen dan wel in uitblinkt? Zijn puntgave techniek. Die stelt hem in staat om tegenstanders zuiver uit te spelen. Daarnaast weet Dolberg het doel zelfs blindelings staan. Steevast duikt hij op de juiste plek op in de zestien meter. Als Anderlecht écht om de knikkers wil meespelen, zal hij fit moeten blijven.

Vincent Janssen (Royal Antwerp FC)
Het levende bewijs dat een spits niet enkel van waarde kan zijn vanwege zijn neus voor doelpunten. Jazeker, Janssen pikt geregeld zijn graantje mee, maar onze noorderbuur is toch vooral het eerste aanspeelpunt van The Great Old. Graag zakt hij diep in, om zijn man in de rug te houden en vervolgens het spel van kant te veranderen. Als ze aan de overzijde de juiste timing respecteren, is Janssen op tijd terug om de aanval ook af te ronden. Ploeggenoten vinden het zalig om met hem samen te spelen.

Gustaf Nilsson (Union Saint-Gilloise)
Ook het maatje van Amoura verdient zijn plekje bij de genomineerden. Steeds vaker duikt een ‘Koller-Radzinski-gevoel’ op bij het aartsgevaarlijke spitsenduo van Union. Net als zijn Tsjechische voorganger torent Nilsson met zijn lengte boven vele verdedigers uit, maar is hij ook met de voeten voldoende bekwaam om tegenstanders pijn te doen. Nog iets beter de bal bijhouden en dan zet Union weer een nieuwe stap richting hoofdvogel.

Igor Thiago (Club Brugge)
Na zijn eerste maanden heersten er nog twijfels of de zomeraankoop dit lijstje wel zou halen. De laatste tijd heeft Thiago zijn sollicitatie flink kracht bijgezet! Zoals wel vaker bij spitsen hangt dat herwonnen vertrouwen vast aan het aantal gemaakte doelpunten. Vanop de stip is de Braziliaan feilloos, maar ook in het veldspel lukt het steeds beter. Nu is het zaak om die lijn ook na Nieuwjaar door te trekken.