Een toxisch leiderschap van Mannaert: Angst op werkvloer van Club Brugge

Een "toxisch leiderschap" van Mannaert: "Angst op werkvloer van Club Brugge"

30-11-2023 09:00
61

Club Brugge zal het vanaf volgend seizoen zonder Vincent Mannaert moeten doen, die heeft besloten om te stoppen bij Blauw-Zwart. Een aangekondigd vertrek volgens Jan Hauspie, die zag dat Mannaert het zich de laatste jaren onmogelijk had gemaakt bij Club Brugge.

Volgens de journalist van HUMO waren de redenen voor het vertrek van Mannaert uiteenlopend. Niet alleen was er zijn bekend alcoholprobleem, ook zou hij voor een toxische omgeving hebben gezorgd bij Club Brugge.

Dat Mannaert een alcoholprobleem had, was al even bekend. Dat probleem zorgde ook voor struis op de relatie tussen Verhaeghe en Mannaert. "Verhaeghe ergerde zich er blauw aan", vertelt Hauspie."Hij zette zijn CEO in januari 2022 al op non-actief nadat hij tijdens de competitiewedstrijd tegen Union weer stevig uit de bocht was gegaan", geeft Hauspie aan bij HUMO.

Daarmee leek Mannaert al vroeger te gaan vertrekken en Verhaeghe had met Roel Vaeyens (die toen de rechthand was van Mannaert, red.) zijn overnemer al in huis. Het liep echter anders af. "Mannaert heeft Vaeyens daarvoor nooit vergeven. Hij werkte hem buiten, meedogenloos als hij kan zijn", klinkt het nog.

Toxisch leiderschap
Vaeyens vertrok uiteindelijk ook en is nu technisch directeur bij Parma, maar de actie van Mannaert heeft naar verluidt voor een keerpunt gezorgd bij Club Brugge. "Angst en onzekerheid installeerden zich op de werkvloer", aldus Hauspie.

En ook het artikel over zijn dronkenschap viel niet in goede aarde. "Humo bereidde toen een dossier voor over zijn toxisch leiderschap bij Club", onthult Hauspie. "Maar Mannaert biechtte zijn dronkenschap op. Dat viel slecht bij een aantal (ex-)medewerkers: in plaats van naar de slachtoffers ging alle aandacht naar Mannaerts moedige strijd", klinkt het.

Invloed op trainers
Niet alleen werknemers, ook trainers leken wel vaker in aanvaring te komen met Mannaert. Onder meer zijn sportieve inmenging zorgde voor spanning en zorgde zelfs voor een vetrek. "Philippe Clement, onder wie Club twee keer landskampioen werd, plaatste Verhaeghe al voor de keuze: ‘Hij of ik.’", weet Hauspie nog.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.