Heisa om grasmat op Heizel blijft aanslepen: Stad Brussel moet zich diep schamen

Heisa om grasmat op Heizel blijft aanslepen: "Stad Brussel moet zich diep schamen"

22-11-2023 13:15
1

De Rode Duivels sloten hun 2023 zondagavond af met een klinkende 5-0-zege tegen Azerbeidzjan. Knap, zeker aangezien de staat van het veld niet opperbest was, om het met een eufemisme uit te drukken. Enkele dagen voordien was de oefeninterland tegen Servië om diezelfde reden verplaatst van het Koning Boudewijnstadion naar Den Dreef. De schuld van de stad Brussel, vindt David Van Wynsberghe.

De 58-jarige Van Wynsberghe is een bio-ingenieur en stond de voorbije negen jaar in voor de grasmat in het Koning Boudewijnstadion. In augustus van dit jaar werd hij ontheven uit die functie. Als hij hier en daar de zwarte piet krijgt doorgeschoven, is dat naar eigen zeggen onterecht. "Terwijl ik al lang, dit voorjaar nog, al verschillende aanbevelingen had gedaan om dit te vermijden", zucht hij bij Het Laatste Nieuws.

Het verouderde afwateringssysteem wordt vaak genoemd als hoofdverantwoordelijke voor het probleem, maar Van Wynsberghe weerlegt dat. "Tot 2009 speelden we zonder drainage in het Koning Boudewijnstadion!", beweert hij. Toch waren er toen zelden opmerkingen over de grasmat. Integendeel, vanuit de UEFA kwamn er vaak felicitaties. 

Slechte bodem en amateuristisch management
Waar moeten we de oorzaak dan wel zoeken? In de eerste plaats bij de kwaliteit van de bodem. "Na de concerten van Rammstein, Mylène Farmer en The Weeknd in de zomermaanden is er beslist om een nieuwe grasmat aan te leggen", vertelt Van Wynsberghe. Daarin is echter een slechte keuze gemaakt, namelijk voor een mat met hoofdzakelijk klei en leem. "Dat is vragen om problemen, want te veel klei en leem is slecht waterdoorlatend."

Ook daarnaast heeft de sportdienst van de stad Brussel verkeerde beslissingen genomen. "Het grasveld nadien niet onmiddellijk bedekken met het waterwerend regenzeil was de tweede grove fout." Enig probleem: de stad beschikt niet over zo'n zeil ... Brussel ging in allerijl een exemplaar lenen bij RSC Anderlecht. "Er wordt nu vaker gespeeld op de Heizel, dan moet je ook andere maatregelen nemen", aldus Van Wynsberghe. Zijn conclusie is dan ook doodeenvoudig: "als Schepen van Sport zou ik me diep schamen".