De lokroep van de Afrika en Asian Cup: Gent en Standard huiveren het hardst

De lokroep van de Afrika en Asian Cup: Gent en Standard huiveren het hardst

17-11-2023 14:00 Laatste update: 20-11-2023 10:22
26

Het Europese voetbal draait op volle toeren, maar trainers en bestuursleden houden hun hart al vast voor januari en februari. In die maanden staan niet één, maar twee internationale toernooien op het programma, met name de Afrika Cup en de Asian Cup. In de Jupiler Pro League kan die ongelukkige planning tot een (tijdelijke) leegloop van jewelste leiden. VoetbalPrimeur.be maakt haar huiswerk en komt uit op 45 (!) mogelijke verhuizers. 

De winterse positie van de Afrika Cup is een terugkerend probleem binnen het Europese voetbal, maar anno 2023 komt daar nog een uitdaging bovenop. Ook de volgende editie van de Asian Cup valt immers in dezelfde periode. Wat heet: beide toernooien overlappen eigenlijk volledig, op één dag na. Zo vindt de openingswedstrijd van de Afrika Cup 2024 plaats op 13 januari, de finale volgt op 11 februari. In Azië staat alles telkens één dag vroeger gepland.

Vanaf begin januari tot (in het slechtste geval) midden februari hoeven Europese clubs dus niet op hun uitverkoren internationals te rekenen. De omvang valt niet te onderschatten. Zowel aan de Afrika Cup als aan de Asian Cup nemen in totaal 24 landen deel. Zij zijn verdeeld over zes poules van vier. De top-twee en enkele beste derdes stoten telkens door naar de achtste finales. Kortom: een groot aantal van de aanwezige spelers is zeker langer dan een drie weken zoet, met de voorbereiding er nog eens bijgerekend.

De Jupiler Leegloop League
Op elke Europese competitie zullen die toernooien hun weerslag hebben en in België wordt dat niet anders. VoetbalPrimeur.be durfde al eens een voorzichtige prognose maken voor binnen een kleine twee maanden. Uiteraard staat het nu nog niet vast welke spelers wel of niet zullen opgeroepen worden, maar als uitgangspunt hielden we rekening met spelers die sinds begin 2022 minstens één keer in actie zijn gekomen voor een land dat straks deelneemt aan het Afrikaanse of Aziatische eindtoernooi.

De schade kan enorm hoog uitvallen. Liefst 45 (!) onderdanen van de JPL hopen over enkele weken fijn nieuws te ontvangen van hun bondscoach. Dat komt neer op een gemiddelde van net geen drie spelers per club. Als puntje bij paaltje komt, zullen dat er ongetwijfeld minder zijn, aangezien sommigen van die 45 (nog) niet echt tot de vaste kern behoren van hun nationale ploeg. Anderzijds zou er in elke selectie ook een verrassing kunnen zitten. Coaches zullen de bekendmakingen met de daver op het lijf in het oog houden.

Gent en Standard in nood
Een gemiddelde van drie kanshebbers per club, zeiden we dus, maar vanzelfsprekend hoeft de ene ploeg al minder te vrezen dan de andere. Royal Antwerp FC en Cercle Brugge hebben (op basis van onze criteria) zelfs helemaal geen potentiële vertrekker rondlopen. Gouden Stier Kevin Denkey zit nochtans in bloedvorm, maar zijn vaderland Togo heeft zich niet kunnen plaatsen voor de Afrika Cup. Bij Antwerp lopen met Chidera Ejuke, George Ilenikhena en Alhassan Yusuf dan weer enkele Nigeriaanse talenten rond. Zij werden de voorbije twee jaar echter straal genegeerd door de bondscoach.

Aan de andere kant van het spectrum kijken KAA Gent en Standard Luik januari met tegenzin tegemoet. De Rouches zouden in het slechtste geval zeven pionnen moeten uitzwaaien, De Buffalo's spannen zelfs de kroon met acht. Het valt te raden dat zo'n exodus een stevige invloed zou hebben op de puntenoogst. Niet toevallig waarschuwde Hein Vanhaezebrouck daar al meermaals voor. Competitievervalsing of niet, in ieder geval zullen de Afrika Cup en de Asian Cup voor beroering blijven zorgen, zolang ze middenin de Europese kalenders vallen ...

De 45 mogelijke vertrekkers uit de Jupiler Pro League op een rijtje:

RSC Anderlecht

·        Majeed Ashimeru (Ghana)

·        Amadou Diawara (Guinee)

·        Moussa N’Diaye (Senegal)

Royal Antwerp FC  (Chidera Ejuke werd in 2022 één keer opgeroepen, maar mocht niet spelen)

/

Cercle Brugge

/

Sporting Charleroi

·        Oday Dabbagh (Palestina)

·        Hervé Koffi (Burkina Faso)

·        Adem Zorgane (Algerije)

Club Brugge

·        Denis Odoi (Ghana)

·        Raphaël Onyedika (Nigeria)

KAS Eupen 

·        Jason Davidson (Australië)

·        Amadou Keita (Guinee, enkele dagen geleden voor het eerst opgeroepen)

·        Abdul Nurudeen (Ghana)

KRC Genk

·        Bilal El Khannouss (Marokko)

·        Alieu Fadera (Gambia)

·        Joris Kayembe (DR Congo)

·        Joseph Paintsil (Ghana)

KAA Gent

·        Ismaël Kandouss (Marokko)

·        Noah Fadiga (Senegal)

·        Nurio Fortuna (Angola)

·        Hyunseok Hong (Zuid-Korea)

·        Gift Orban (Nigeria)

·        Tarik Tissoudali (Marokko)

·        Jordan Torunarigha (Nigeria)

·        Tsuyoshi Watanabe (Japan)

KV Kortrijk

·        Abdelkahar Kadri (Algerije)

OH Leuven

·        Suphanat Mueanta (Thailand)

KV Mechelen

·        Mory Konaté (Guinee)

·        Sandy Walsh (Indonesië)

RWDM

·        Sada Diallo (Mali)

·        Moussa Sissako (Mali)

Sint-Truiden

·        Aboubakary Koïta (Mauritanië)

·        Joel Fujita (Japan)

·        Daiki Hashioka (Japan)

·        Daniel Schmidt (Japan)

·        Zion Suzuki (Japan)

Standard

·        William Balikwisha (DR Congo)

·        Bope Bokadi (DR Congo)

·        Moussa Djenepo (Mali)

·        Wilfried Kanga (Ivoorkust)

·        Hayao Kawabe (Japan)

·        Aiden O’Neill (Australië)

·        Kamal Sowah (Ghana)

Union Saint-Gilloise

·        Jean-Thierry Lazare Amani (Ivoorkust)

·        Mohamed Amoura (Algerije)

·        Koki Machida (Japan)

KVC Westerlo

·        Jordan Bos (Australië)