Lugano in beeld, het lukte Union, Club Brugge kan koppositie pakken

Lugano in beeld, het lukte Union, Club Brugge kan koppositie pakken

26-10-2023 14:02 Laatste update: 18:29

Donderdag neemt Club Brugge het op tegen het Zwitserse FC Lugano in de groepsfase van de Conference League. Lugano kwam dit seizoen al eerder uit tegen een Belgische ploeg, Union SG knikkerde Lugano uit de Play-Offs van de Europa League. Het is nu aan Club Brugge om een resultaat te behalen, VoetbalPrimeur.be geeft een inkijkje in opponent Lugano.

Lugano in het kort
Volledige naam: FC Lugano
Stadion: Stadio di Cornaredo, capaciteit: 4.900 plaatsen
Eindstand vorig jaar: 3e
Trainer: Mattia Croci-Torti
Aantal keer kampioen in eigen land: 3 keer

Hoe is Lugano in de groepsfase van de Conference League geraakt?
Lugano werd vorig seizoen derde in de Zwitserse Raiffeisen Super League achter Young Boys en Servette. Young Boys werd overtuigend kampioen met 74 punten. Servette behaalde 58 punten en Lugano volgde met 57 punten. Hierdoor kon Lugano net geen Champions League voorronde spelen, maar mocht het uitkomen in de voorronden van de Europa League.

Lugano mocht door de derde plaats in de Raiffeisen Super League direct aantreden in de Play-Offs voor de groepsfase van de Europa League. Wel moest de ploeg het nog opnemen in een tweeluik tegen Union SG. Union kwam twee keer sterk voor de dag en won thuis met 2-0 en uit in Zwitserland met 0-1. Hierdoor maakte Lugano automatisch gebruik van het vangnet dat ervoor zorgde dat Lugano doorstroomde naar de groepsfase van de Conference League.

De match vindt plaats in het stadion van FC Zürich
Normaal gezien vormt het Stadio di Cornaredo het decor voor de thuismatchen van Lugano, maar dat stadion voldoet niet aan de Europese normen. Het roept bij Union, dat aantreedt in het Lotto Park, ongetwijfeld weinig leedvermaak op ... Tegen Club Brugge wijkt Lugano daarom uit naar Zürich, meer bepaald naar de thuisbasis van FC Zürich. Het stadion van Zürich heet Letzigrund, in dit stadion is plaats voor 30.930 toeschouwers.

Huidige vorm en tactiek
Lugano staat momenteel op een zesde plaats in de Raiffeisen Super League, de ploeg heeft na tien gespeelde matchen vijftien punten behaald. Wel heeft de ploeg nog een match minder gespeeld dan de concurrentie, bij een winstpartij kan Lugano klimmen naar de derde plaats.

Lugano doet het op dit moment Europees beter dan in de Zwitserse competitie. De laatste twee matchen werden verloren van Grasshoppers 2-1 en thuis tegen Servette 0-1. In de Conference League ging het een stuk beter, het Turkse Besiktas werd op 5 oktober uit met 2-3 verslagen. Besiktas stond met 2-0 voor en kreeg in de 61e minuut een rode kaart. Lugano wist vervolgens in de laatste tien minuten drie doelpunten te maken.

Onder de trainer met de welluidende naam Mattia Croci-Torti probeert Lugano zich wekelijks te presenteren als een topploeg. Dat betekent dat het graag de bal opeist en de opbouw van achteruit verzorgt. De Bianconeri verschijnen meestal in een 4-2-3-1 aan de aftrap, met voldoende tactische flexibiliteit om naar een 4-3-3 te schakelen.

De selectie van Lugano
Croci-Torti rekent voornamelijk op jonge twintigers, waarbij de as van het elftal versterkt wordt door een drietal dertigers. Veel bekende namen lopen er niet rond, op Renato Steffen na dan. De Zwitser draaide jarenlang vlotjes mee bij VFL Wolfsburg en keerde vorige zomer terug naar zijn thuisland. Bij Lugano zorgt hij geregeld voor doelpunten en assists vanop zijn rechterflank.

Voor het overige moet Club Brugge vooral uitkijken voor spitsen Zan Celar en Shkelqim Vladi. Celar wist dit seizoen zes keer het net te vinden en Vladi vijf keer. Steffen heeft dit seizoen tot nu toe drie keer het net gevonden. Jongens met een Belgisch verleden lopen er niet rond.

Conclusie: Club Brugge moet de koppositie gaan pakken
Club Brugge en Lugano hebben allebei na twee gespeelde matchen vier punten behaald in Groep D van de Conference League. Club Brugge is met afstand de grotere club en heeft zeker na de laatste resultaten in de Jupiler Pro League wat goed te maken voor de supporters. Europees succes is meer dan haalbaar tegen Lugano en hiermee kan Blauw-Zwart alleen aan de leiding gaan in Groep D.