Nieuwe uithaal van Legia in video-verslag: 'Vreemdelingenhaat en discriminatie'

Nieuwe uithaal van Legia in video-verslag: 'Vreemdelingenhaat en discriminatie'

12-10-2023 09:25
1

Legia Warschau heeft opnieuw zijn afschuw laten blijken over de ongeregeldheden rond het Conference League-duel bij AZ. De Poolse club komt met een filmverslag van een half uur, waarin de de gemeente Alkmaar en de Nederlandse politie vreemdelingenhaat, agressie en discriminatie wordt verweten.

Het ging vorige week helemaal mis in en rondom het AFAS Stadion. Hooligans van Legia Warschau bestormden kort voor aanvang van het duel de toegangspoorten van het bezoekersvak. Daardoor kwamen ook Poolse fans die geen ticket hadden het stadion binnen. Ze maakten bovendien pepperspray en wapenstokken buit op de ME. Door het geweld raakte één agent bewusteloos, twee raakten licht gewond. 

Na afloop escaleerde de situatie opnieuw, toen spelers en medewerkers van Legia het stadion niet mochten verlaten. Zij zouden toch geprobeerd hebben om de spelersbus te bereiken, waarbij twee spelers een beveiliger van AZ mishandeld zouden hebben. Zij werden gearresteerd, maar zijn inmiddels weer op vrije voeten. In Polen hebben ze echter een heel andere lezing van de gang van zaken, zo maken ze kenbaar in een achter de schermen-video.

Legia doet verslag van de hele reis naar Nederland. Mensen van de club zeggen dat zij al ver voor de wedstrijd werden tegengehouden en ondervraagd, alleen omdat zij Pools spraken. Na ongeveer negentien minuten komen de ongeregeldheden bij het stadion aan bod. Verschillende mensen beweren dat Legia het slachtoffer is van agressie en discriminatie. Ze spreken schande van het optreden van de politie en de gemeente Alkmaar.

Opvallend genoeg wordt over het eigen supportersgeweld met geen woord gerept door Legia.