'Opmerkelijk: FIFA past stadioneisen WK 2034 aan, goed nieuws voor Saudi-Arabië'

'Opmerkelijk: FIFA past stadioneisen WK 2034 aan, goed nieuws voor Saudi-Arabië'

10-10-2023 10:25
8

FIFA komt Saudi-Arabië tegemoet voor het WK 2034. Hoewel het eindtoernooi nog niet definitief aan het land is toegekend, lijkt de wereldvoetbalbond daar al wel op voor te sorteren.

Alles wijst erop dat Saudi-Arabië het WK 2034 gaat organiseren. Wat het des te aannemelijker maakt, is dat FIFA de stadionvereisten om het toernooi te organiseren heeft aangepast. Voor het WK 2030 moeten zeven bestaande stadions aangeboden worden, vier jaar later slechts vier, weet The Guardian. Dat past precies in het plaatje van Saudi-Arabië.

Saudi-Arabië heeft precies vier stadions die voldoen aan de minimale capaciteit van FIFA, met 40.000 stoeltjes. Het land heeft twee stadions in Riyadh die gemoderniseerd worden voor de Azië Cup in 2027, één in Jeddah en één in Dammam, waar de bouw vorige maand van is gestart. FIFA heeft nieuwe richtlijnen, waardoor stadions die momenteel gebouwd worden meetellen als bestaande stadions.

"De nieuwe richtlijn houdt rekening met de significant langere tijd die het organiserende land heeft tot het toernooi", laat een woordvoerder van FIFA weten aan het Engelse medium. De voetbalbond wil tijdens het WK 2034 veertien stadions, met elk een minimum van 40.000 zitplaatsen. Saudi-Arabië zal dus nog tien stadions moeten gaan bouwen.