Nederlandse begeleider Legia: 'AZ stewards niet in staat te de-escaleren'

Nederlandse begeleider Legia: 'AZ stewards niet in staat te de-escaleren'

07-10-2023 14:44

Een Nederlandse begeleider van Legia Warschau kraakt het optreden van de politie en AZ na de ongeregeldheden rond het AFAS Stadion. Hij was donderdag aanwezig bij de schermutselingen, waarbij twee spelers van de Poolse club werden gearresteerd.

"Er zijn klappen gevallen en dat was niet nodig geweest", zegt de Nederlandse begeleider tegen het Noordhollands Dagblad. "De spelers van Legia Warschau zaten vlak na de verloren wedstrijd hoog in hun adrenaline en van de-escalatie door de stewards was geen sprake. Het is wrang en onterecht dat de spelers nu over een kam worden geschoren met hun supporters, die zich aan de andere kant van het stadion hebben misdragen."

De begeleider zag het misgaan toen de spelers van Legia in de gereedstaande bus wilden stappen. "Dat mocht niet van de AZ-stewards. De spelers, staf en begeleiding werden naar binnen gedreven omdat er buiten na de wedstrijd een gevaarlijke situatie was ontstaan. Dat was nergens op gebaseerd. Op P3, de parkeerplaats waar de bus was geparkeerd, was het stil. Niettemin ging de deur op slot. In de gang is er een schermutseling ontstaan waarbij werd geduwd en geslagen."

Dat ging zover dat een veiligheidscoördinator van AZ tegen een muur werd geslagen. Hij liep een gebroken elleboog en een hersenschudding op. Ook forceerden Legia-spelers een toegangsdeur. "De stewards bleken niet in staat te de-escaleren. Uiteindelijk heeft Kosta Runjaic, de hoofdtrainer van Legia, de gemoederen tot bedaren gebracht", stelt de begeleider, die ook zag dat de ME de bus blokkeerde, nadat de spelers alsnog waren ingestapt.

confe"Op dat moment stond de president en eigenaar van Legia Warschau op het punt om in te stappen, maar een ME’er drukte hem met zijn schild weg. Dat was ook onnodig, er was geen enkele reden voor om dat te doen. Vervolgens werden de twee spelers die betrokken zouden zijn bij de mishandeling van de veiligheidscoördinator aangehouden en afgevoerd."

Josué Pesqueira en Radovan Pankov zijn inmiddels weer op vrije voeten gesteld.