AZ houdt met tien man stand en poetst Europese blamage weg

05-10-2023 23:00

Het Nederlandse AZ heeft zich met enige moeite gerevancheerd voor de Europese blamage tegen Zrinjski Mostar. De ploeg uit Alkmaar won donderdag met minimaal verschil van Legia Warschau: 1-0.

De Alkmaarders stonden door de 4-3 nederlaag in Bosnië-Herzegovina nog met lege handen in de Conference League. De Alkmaarse fans die meteen een stormloop hadden verwacht in de jacht op eerherstel, kwamen bedrogen uit. Legia-aanvaller Tomas Pekhart werkte de bal zelfs achter Mathew Ryan (ex-KRC Genk en Club Brugge), maar stond buitenspel. In de openingsfase waren kansen verder spaarzaam.

Op slag van rust was Vangelis Pavlidis nog dichtbij. De Griekse spits schoot hard in het zijnet. Verder was het weinig verheffend wat AZ voor rust liet zien, mede doordat het tempo laag lag. In de tweede helft toonden de Alkmaarders al snel beterschap. Van Brederode zette voor op Dani de Wit, die de bal met het hoofd klaar legde voor Pavlidis: 1-0.

Dat doelpunt leek precies wat de wedstrijd nodig had, maar voordat AZ door kon drukken volgde een tegenslag. Mayckel Lahdo ging onbesuisd het duel aan, met hoog gestrekt been. De arbiter was onverbiddelijk en toonde de rode kaart. De formatie van Jansen had de zaakjes gelukkig goed op orde, bleef aanvankelijk redelijk eenvoudig overeind en overleefde ook het Poolse slotoffensief.

Zodoende boekt AZ zijn eerste zege in de Conference League. Alle teams hebben nu drie punten, nadat Aston Villa diep in blessuretijd wist te winnen van Zrinjski Mostar (1-0).