Shakhtar-kern getekend door Russische inval: familieleed, veilingen en taalrebel

Shakhtar-kern getekend door Russische inval: familieleed, veilingen en taalrebel

04-10-2023 14:38 Laatste update: 14:33

Royal Antwerp FC treft woensdagavond Shakhtar Donetsk op speeldag twee van de Champions League. De Oekraïense club valt dezer dagen in één adem te noemen met de oorlog met Rusland, hoe jammer dat ook is. De regio rond Donetsk is al een tiental jaar voer voor hevige twist tussen beide landen. Ook binnen de spelersgroep is de Russische invasie nooit ver weg.

In Het Laatste Nieuws valt een oplijsting te lezen van enkele Shakhtar-spelers wiens lot verbonden is met de oorlog. Zo moesten twee van hen al treuren om een familielid. Doelman Dmytro Riznyk verloor zijn oudere broer Serhiy enkele maanden geleden, toen die laatste op een mijn stapte. Ook Maryan Shved (ex-KV Mechelen) maakte een tragedie mee. Zijn neef is luitenant in het Oekraïense leger en geraakte verlamd door vijandelijke kogels. Een treffende illustratie van de solidariteit binnen de club: de kosten van zijn revalidatie worden betaald door de voorzitter van Shakhtar.

Ook aanvoerder Taras Stepanenko laat graag zijn goed hart spreken. Hij uit zich regelmatig openlijk tegen de Russen en organiseerde al verschillende veilingen om geld voor het goede doel op te halen. Vooral zijn eigen truitjes gaan daar onder de hamer. Met meer dan 400 wedstrijden voor Shakhtar op de teller en liefst 23 (!) trofeeën in zijn prijzenkast zijn de shirts van Stepanenko gegeerd. Tot slot onderscheidt Artem Bondarenko zich als ‘taalrebel’. De middenvelder is wel degelijk Oekraïner, maar groeide op in een regio waar het Russisch de norm is. Anno 2023 weigert hij die taal nog te gebruiken. Naar eigen zeggen is zijn Oekraïens niet perfect, maar verkiest Bondarenko dat boven de taal van de bezetter.