Sporteconoom schijnt licht op recordtransfer Nuamah van RWDM: ''Dit zal passeren''

Sporteconoom schijnt licht op recordtransfer Nuamah van RWDM: ''Dit zal passeren''

02-09-2023 10:55 Laatste update: 11:00
1

Het aantrekken van Ernest Nuamah door RWD Molenbeek ging niet onopgemerkt. De promovendus legde maar liefst 25 miljoen euro neer voor de Ghanees. Sporteconoom Thomas Peeters doet zijn zegje over de opmerkelijke transfer. 

RWD Molenbeek vestigde een Belgisch transferrecord met de transfer. De Ghanees werd vervolgens meteen verhuurd naar het Franse Olympique Lyon, dat ook in eigendom is van RWDM-eigenaar John Textor.

De transfer zorgde voor verbazing. ''En het bewijst ook opnieuw dat een structuur waarin verschillende clubs dezelfde eigenaar hebben, toelaat om de transferregels en de regels van Financial Fair Play (FFP) naar je hand te zetten'', vertelde Peeters aan Sporza over het hiaat in de regelgeving van de FFP, die dergelijke constructies vaker ziet gebeuren.

''FFP stelt een aantal criteria vast en indirect leidt dit tot een hele industrie van creatieve boekhouders die clubs helpen om deze te omzeilen'', zei Peeters tegen Sporza over opportunistisch gedrag in de voetbalwereld.

''Omdat Lyon en RWDM dezelfde eigenaar hebben, is het risico feitelijk heel beperkt, omdat ze in feite aan zichzelf verkopen'', vertelde de sporteconoom over de gang van zaken rond de transfer van Nuamah.

''Je kunt RWDM niet anders beoordelen dan bijvoorbeeld Antwerp of Anderlecht, waar de eigenaren de afgelopen jaren nog grotere kapitaalinjecties hebben gedaan'', aldus Peeters, die niet direct een oplossing ziet voor deze gang van zaken maar denkt dat het wellicht vanzelf overwaait.

Nuamah kwam over van FC Nordsjaelland, dat momenteel op de 1e positie staat in de Deense Superligaen. De Ghanese aanvaller bereikte daar afgelopen seizoen in 30 wedstrijden 12 doelpunten en 4 assists.