De poule van Genk: borst natmaken voor Fiorentina, onbekende factor uit Servië

De poule van Genk: borst natmaken voor Fiorentina, onbekende factor uit Servië

1 september - 17:30 Laatste update: 22:40
2

Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar KRC Genk is erin geslaagd een Europese poule te bereiken. Het mag dan ‘maar’ de Conference League zijn, dat zorgt er wel voor dat gepaste ambitie op haar plaats is. Of staat de loting die in de weg? VoetbalPrimeur.be schijnt haar licht over de drie Genkse uitdagers.

Ferencvaros (Hongarije)
De naam ‘Ferencvaros’ zou je niet meteen verbinden met de Europese subtop, maar dat de Hongaren in pot 1 zaten, verraadt toch het een en ander. Met 34 landstitels is de club alvast de nationale vaandeldrager. De laatste jaren resulteerde dat ook in enkele Champions-League-campagnes. Een vaste klant op het Europese toneel, met andere woorden, al lukte Europees overwinteren recent slechts één maal.

Als Genk graag wat inlichtingen wil, kan het misschien eens bellen met Samy Mmaee. De ex-speler van Standard en Sint-Truiden zitten inmiddels al sinds 2021 bij Ferencvaros. Of, nog beter, gewoon ten rade gaan bij Joseph Paintsil. Genk plukte de sensatie van afgelopen seizoen in 2018 zelf weg bij haar Hongaarse tegenstander. Als de defensie voor één man moet uitkijken, lijkt dat op papier Barnabas Varga te zijn. Die lukte vorig seizoen liefst 26 competitietreffers bij een kleinere club en heeft ook de overstap naar de top vlotjes verwerkt. In zijn eerste drie duels voor Ferencvaros scoorde hij vier keer.

Fiorentina (Italië)
De paarshemden zijn ongetwijfeld de meest spraakmakende van het viertal in de Genkse poule. Wie niet beter wist, zou dan ook vermoeden dat zij uit pot 1 kwamen in plaats van Ferencvaros. Fiorentina bewees enkele maanden geleden nog wat het waard was. In dezelfde Conference League schopte de club uit Firenze het helemaal tot in de finale. Daarin was West Ham United nét te sterk. Geen nieuwe Europese trofee dus, nadat in 1961 de Beker der Bekerwinaars veroverd werd.

Decennialang draait Fiorentina intussen mee met de subtop in de laars. De roemrijke vedetten uit het verleden, zoals een Gabriel Batistuta of Roberto Baggio, lopen er anno 2023 niet meer rond. Trainer Vincenzo Italiano rekent vooral op een bont allegaartje aan nationaliteiten, dat graag verzorgd voetbal op de mat tovert. Met Sofyan Amrabat staat een sterkhouder nog op het punt om te verkassen op Transfer Deadline Day. Manchester United wil hem nog uit Firenze wegkapen.

Cukaricki (Servië)
Vanuit Servië krijgt Genk een redelijk onbeschreven blad tegenover zich. In de schaduw van enkele roemruchte clubs uit het verleden is Cukaricki pas de afgelopen jaren wat aan de oppervlakte verschenen. In de voorbije acht uitgaves van de Servische hoogste klasse eindigde het maar liefst vijf keer als nummer drie. Daardoor is het intussen een vaste klant geworden in de voorrondes van de Europa of Conference League.

Veel potten wist het daar tot op heden niet in te breken. Haar thuiswedstrijden werkt Cukaricki af in een wijk van Belgrado. Wie een Servische heksenketel vreest, kan waarschijnlijk opgelucht adem halen. Het Cukaricki Stadium biedt slechts plaats aan een dikke 4.000 toeschouwers. De ploeg zal het vooral moeten hebben van haar typische onverzettelijkheid, want ronkende namen lopen er niet meteen rond.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s