Debutanten in het Belgische profvoetbal: Steeds jonger

Debutanten in het Belgische profvoetbal: Steeds jonger

28-08-2023 16:00 Laatste update: 22:18
3

Het Belgische voetbal heeft altijd een rijke traditie gekend in het voortbrengen van getalenteerde jonge spelers. Van de gouden generatie met spelers als Eden Hazard, Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku tot recente transfers van Belgische talenten naar internationale topclubs zoals Jeremy Doku en Romeo Lavia. België heeft nooit een tekort gehad aan voetbaltalent. Echter, de laatste jaren zien we een opmerkelijke trend, de debutanten worden steeds jonger. In dit artikel duikt VoetbalPrimeur.be dieper in deze trend en worden de jongste debutanten belicht.

Top 3 jongste debutanten ooit allen van 2023
In 2023 zette Jessi Pedro Da Silva van Club NXT een nieuw record in het Belgische profvoetbal. Met een leeftijd van slechts 15 jaar en 4 maanden maakte Da Silva zijn debuut tegen Jong Genk, waarmee hij de jongste speler ooit in de competitie werd. De Silva is de eerste Belgische profspeler uit 2008 die een officiële wedstrijd speelde.

Op 15-jarige leeftijd debuteerde ook Nunzio Engwanda van RSCA Futures. Zijn verjaardag is op 19 november 2007, wat hem slechts een paar dagen ouder maakt dan Brad Manguelle van Jong Genk. Manguelle. Manguelle is dus ook 15 jaar oud maar geboren op 27 november 2007 en hij maakte zijn debuut in een wedstrijd tegen SK Beveren. Opmerkelijk is wel dat Manguelle tijdens het debuut een rode kaart kreeg.

Of toch niet?
Ver in het verleden was er volgens Transfermarkt.be een middenvelder genaamd Bartel De Waele. Deze middenvelder debuteerde in 1A op 14-jarige leeftijd voor Cercle Brugge. Wel is dat al bijna 50 jaar geleden, namelijk op 12 september 1976. Tijdens de match tegen KV Kortrijk pakte De Waele ook een gele kaart. Wel speelde de middenvelder de gehele partij.

Debutanten steeds jonger
De reden dat deze jonge spelers nu al op zo'n jonge leeftijd hun debuut maken in de professionele voetbalwereld is te wijten aan een verandering in de regelgeving van de Belgische Koninklijke Voetbalbond (KBVB).

Wijziging in de regelgeving
Sinds juni 2018 mogen Belgische clubs spelers een profcontract aanbieden vanaf hun vijftiende verjaardag. Echter, tot vorig seizoen was de minimumleeftijd om daadwerkelijk wedstrijden te mogen spelen in het profvoetbal 16 jaar.

Integratie van beloftenteams
De integratie van de beloftenteams in het volwassen voetbal maakte het een steeds groter issue dat 15-jarigen wel een profcontract konden tekenen, maar niet mochten spelen.

Druk van topclubs
De topclubs drongen aan bij de voetbalbond om de minimumleeftijd voor het spelen van wedstrijden te verlagen naar 15 jaar. De Hoge Raad besloot uiteindelijk om deze wijziging door te voeren.

Strategie van de clubs
Voor de topclubs is de wijziging in de regelgeving een belangrijke factor om jong talent langer aan zich te binden. Door hun grootste talenten op piepjonge leeftijd naast een profcontract ook speeltijd in het profvoetbal te geven, hopen ze minder jonge toppers aan buitenlandse ploegen te verliezen.

Deze factoren hebben samen geleid tot een situatie waarin jonge talenten nu eerder de kans krijgen om hun debuut te maken in het professionele voetbal in België.

Het is momenteel een spannende tijd voor Belgische voetbalfans en clubs. Helemaal nu de transferdeadline van 6 september steeds dichterbij komt en deze week bekend wordt welke ploegen naar Europese competities gaan.