De zomerschoonmaak: Yaremchuk blijft Brugse splijtzwam, nog mooie som van Buchanan

De zomerschoonmaak: Yaremchuk blijft Brugse splijtzwam, nog mooie som van Buchanan

12-07-2023 11:00 Laatste update: 14-07-2023 17:15
9

De maand juli is inmiddels zowat halverwege, waardoor de mallemolen in transferland steeds sneller gaat draaien. Niet alleen inkomend, maar ook uitgaand leeft de hoop om overbodige ballast overboord te kieperen of financieel een ferme slag te slaan. Welke vertrekkers vallen er nog te verwachten bij onze Belgische topclubs? VoetbalPrimeur.be overschouwt de huidige kernen. In deze aflevering: Club Brugge.

Al uitgezwaaid
Vincent Mannaert en co hebben er al enkele drukke weken opzitten. Aan inkomende zijde viel er flink wat activiteit te noteren, maar datzelfde geldt aan de uitgang. Een deal waar gewoonweg niet naast te kijken valt, is die van Noa Lang. Na drie jaar op Jan Breydel heeft het Nederlandse woelwater eindelijk zijn transfer beet. Een Europese topclub zat er niet meer in, maar bij PSV keert hij wel door de grote poort terug in zijn vaderlandse voetbal.

Eén andere basispion zocht eveneens andere oorden op: Clinton Mata. Na al die jaren trouwe dienst gunde de directie haar blessuregevoelige, maar immer glimlachende rechtsachter nog een fraaie overstap naar Lyon. Voor het overige nam Club Brugge voornamelijk afscheid van enkele youngsters. Soms gebeurde dat met volle overgave (Badji, bijvoorbeeld), dan weer met pijn in het hart (Lammens). In ieder geval lijkt het na de mislukte jaargang 2022-2023 even een stuk moeilijker te zullen worden om vanuit Club NXT door te breken bij de grote jongens.

Huidige vertrekkers:
Lynnt Audoor (verhuurd aan KV Kortrijk), Youssouph Badji (definitief naar Sporting Charleroi), Senne Lammens (Royal Antwerp FC), Noa Lang (PSV), Cyle Larin (definitief naar Real Valladolid), Clinton Mata (Olympique Lyon), Thomas Van den Keybus (definitief naar KVC Westerlo), Ruud Vormer (definitief naar SV Zulte Waregem)

Opgehaalde transfersom: 19 miljoen euro

Geruchten over andere vertrekkers:
Faitout Maouassa (OGC Nice, Sassuolo, VFL Wolfsburg), Abakar Sylla (RB Leipzig, RC Strasbourg)

Welke spelers staan nog in het etalageraam?
Van enkele teruggekeerde huurlingen wordt verwacht dat zij slechts korte tijd op het oude nest neerstrijken. Eder Balanta en Faitout Maouassa hebben geen toekomst meer in Brugge, maar vooral die laatste kan wel nog een sappig appeltje voor de dorst opleveren. Die financiële drijfveer speelt al helemaal rond Tajon Buchanan. Mentaal durft de Canadees regelmatig storend gedrag te vertonen, waardoor niemand echt zou malen om een zomers vertrek. Dan moet een geïnteresseerde partij wel met een bedrag van minstens acht cijfers op de proppen komen.

Eén heet hangijzer domineert nu al maandenlang de Brugse gemoederen: Roman Yaremchuk. De recordtransfer aller tijden uit de Belgische competitie beleefde een absoluut snertseizoen. Een gebrek aan vertrouwen, luidt de diagnose, maar de lastige vraag is hoe dat te verhelpen. Speelkansen geven of toch een jaartje verhuren, in de hoop om zijn marktwaarde weer wat op te krikken? Eigenlijk zit Club nog met een tweede, gelijkaardig probleem, want ook Dedryck Boyata kwam tot dusver nauwelijks in het stuk voor. Nochtans werd hij eveneens binnengehaald als ronkende naam. Aangezien de gewezen Rode Duivel momenteel met een knieblessure sukkelt, lijkt hij opnieuw aan het seizoen te beginnen met een achterstand.

VP’s (huidige) vertreklijstje voor Club Brugge:
- Eder Balanta
- Dedryck Boyata

- Tajon Buchanan
- Faitout Maouassa
- Owen Otasowie (verhuur)
- Roman Yaremchuk (verhuur)

(Bron voor alle transfergegevens: transfermarkt.com)