De zomerschoonmaak: RSC Anderlecht

De zomerschoonmaak: Anderlecht schrapte al dure lonen én pakte Verbruggen-jackpot

11 juli 2023 om 21:30
Laatste update: 11 juli 2023 om 21:30

De maand juli is inmiddels zowat halverwege, waardoor de mallemolen in transferland steeds sneller gaat draaien. Niet alleen inkomend, maar ook uitgaand leeft de hoop om overbodige ballast overboord te kieperen of financieel een ferme slag te slaan. Welke vertrekkers vallen er nog te verwachten bij onze Belgische topclubs? VoetbalPrimeur.be overschouwt de huidige kernen. In deze aflevering: RSC Anderlecht.

Al uitgezwaaid
Bij zijn aanstelling was de insteek voor Jesper Fredberg zo klaar als een klontje: om Anderlecht weer terug naar haar oude standaarden te loodsen, moest in de eerste plaats volop gesaneerd worden. Enkele loodzware contracten hingen als een molensteen rond de paars-witte nek. Op dat vlak heeft de CEO of Sports al de nodige punten gescoord. Met Lior Refaelov en Adrien Trebel verdwenen twee grootverdieners definitief van de loonlijst. Ook overbodige krachten als Mo Dauda, Aristote Nkaka en Timon Wellenreuther (overblijvers uit een ander tijdperk) keren nooit meer terug op Neerpede.

Daarnaast mikte het bestuur ook via transfersommen op een verstevigd budget. Met Kristoffer Olsson viel er een leuke meevaller uit de kast. FC Midtjylland besloot om de aankoopoptie van 4 miljoen euro niet te lichten, maar schreef toch nog 2,8 miljoen over opde Brusselse rekening. Dé financiële klapper moest evenwel van iemand anders komen. Voor aanvang van deze transferperiode stond al vast dat Anderlecht één van haar ganzen met de gouden eieren zou slachten: Zeno Debast en/of Bart Verbruggen. Intussen is het die laatste geworden. Met een bedrag van liefst 20 miljoen euro kroonde het Nederlandse toptalent zich in één klap tot duurste doelman ooit uit de Jupiler Pro League.

Huidige vertrekkers:
Mo Dauda (zonder club), Aristote Nkaka (zonder club), Kristoffer Olsson (FC Midtjylland), Lior Refaelov (Maccabi Haifa), Islam Slimani (zonder club), Adrien Trebel (zonder club), Bart Verbruggen (), Timon Wellenreuther (Feyenoord)

Opgehaalde transfersom: 22,8 miljoen euro

Geruchten over andere vertrekkers:
Noah Sadiki (FC Burnley, KAA Gent, Union Saint-Gilloise), Hendrik van Crombrugge (KRC Genk)

Welke spelers staan nog in het etalageraam?
Het drietal Antoine Colassin, Mustapha Bundu en Bogdan Mykhaylichenko keerde terug van een uitleenbeurt, maar heeft daardoor geen beter toekomstperspectief kunnen bewerkstelligen. Paars-wit wil hen zo snel mogelijk verpatsen. In het geval van Mykhaylichenko kan dat niet zo moeilijk zijn, want hij deed het keurig bij Shakhtar Donetsk. Daarnaast werd Michael Murillo (zoals steeds) aan vele clubs gelinkt. Een recente blessure op de Gold Cup plaatst echter een vraagteken achter een mogelijke transfer.

Verder lijken er nog twee hoofdkandidaten om andere oorden op te zoeken: Francis Amuzu en Amadou Diawara. Na 203 wedstrijden voor de hoofdmacht is Anderlecht uitgekeken op Ciske, en vice versa. Vorige zomer was er hardnekkige interesse vanuit de Ligue 1. Voorlopig blijft het eerder windstil. In het geval van Diawara, die niet volledig kon overtuigen op het Brusselse middenveld, zal het wachten zijn op een afdoende aanbieding. Komt die er, dan hangt een afscheid in de lucht. Ook voor Debast zal waarschijnlijk hier en daar nog een gegadigde opduiken, maar een vertrek lijkt niet langer aan de orde. De talentvolle mandekker wil zelf eveneens graag blijven.

VP’s (huidige) vertreklijstje voor Anderlecht:
- Michael Murillo
- Amadou Diawara
- Francis Amuzu
- Mustapha Bundu
- Antoine Colassin

(Bron voor alle transfergegevens: transfermarkt.com)