‘Aanvoerster Zambia faalt voor gendertest, maar mag toch wel naar WK’

‘Aanvoerster Zambia faalt voor gendertest, maar mag toch wel naar WK’

10-07-2023 19:16
25

Een bijzondere situatie rondom het WK vrouwenvoetbal. Barbra Banda, de 23-jarige aanvoerster van Zambia, is niet geslaagd voor de gendertest. Toch mag Banda gewoon voetballen, omdat de FIFA de deelnemende landen zelf laat instaan voor de onderzoeken om aan te tonen of de speelsters daadwerkelijk vrouwen zijn.

De FIFA legt uit aan het Duitse BILD waarom Banda mag meedoen met het aankomende WK vrouwenvoetbal. “"De WK-deelnemers verzekeren dat ze hun eigen onderzoek doen en dat ze duidelijk laten zien dat hun spelers vrouwelijk zijn", citeert BILD de FIFA.

Vorig jaar mocht Banda niet meedoen in de Afrika cup, omdat zij ook destijds een te hoog testosteron gehalte had. Testosteron is het mannelijke geslachtshormoon, het gehalte hiervan in het bloed wordt gecheckt om het gender te bepalen in het voetbal.

Het vrouwenvoetbal WK staat voor de deur, aanvoerster Banda speelt met Zambia de eerste wedstrijd tegen de vrouwen van Japan. Deze wedstrijd vindt plaats op zaterdag 22 juli. Het WK wordt gehouden in Nieuw Zeeland en Australië.