VP 11, nummer tien: machine Vanaken, juweel El Khannous en sierlijke linkspoten

VP 11, nummer tien: machine Vanaken, juweel El Khannous en sierlijke linkspoten

06-06-2023 22:00 Laatste update: 07-06-2023 09:05
22

Een doldwaze Jupiler Pro League heeft dan toch al haar geheimen prijsgegeven. Royal Antwerp FC duikt de zomer al feestend in, maar niet vooraleer de redactie van VoetbalPrimeur.be haar woord heeft gesproken. Traditioneel leggen we de competitie neer met het beste elftal van deze jaargang. In deze zesde aflevering van VP’s 11 uit 2022-2023 komt de nummer tien aan bod.

VP’s Elftal zal aantreden in een klassiek 4-3-3-systeem, aangezien de meeste ploegen uit de JPL die opstelling nog steeds hanteren. Per positie heeft onze redactie al een voorselectie gemaakt van telkens zes spelers (of tien voor de centrale verdedigers en middenvelders). Wie uiteindelijk VP’s 11 wil halen, zal de steun van zowel onze redactie als jullie, onze lezers, kunnen gebruiken. De stemmen uit elk kamp tellen namelijk voor vijftig procent van het totale resultaat.

William Balikwisha (Standard Luik)
Ongeveer anderhalf jaar geleden, toen hij verkommerde in de B-kern, moest zijn broer hem nog steunen met een opvallende boodschap op de t-shirt. In de campagne 2022-2023 heeft William jongere telg Michel-Ange zowaar minstens geëvenaard. Het kan snel verkeren in het voetbal. Technisch is deze Balikwisha zelfs nóg straffer, hij lijkt wel een halve zaalvoetballer. Daar koppelt hij nu ook rendement aan. Het valt te hopen voor de fans dat William geen deel uitmaakt van de nakende exodus op Sclessin. 

Statistieken JPL: 32 basisplaatsen, 2555 minuten, 6 doelpunten, 5 assists

Bilal El Khannouss (KRC Genk)
Bij zijn binnenkomst haalde Wouter Vrancken meteen het pikhouweel boven om een schitterende groeibriljant uit te kloven. De piepjonge El Khannouss kreeg vanaf speeldag één het vertrouwen van zijn nieuwbakken coach en bedankte daar uitvoerig voor. Technisch én speltactisch zit het bijzonder snor, wat hem zelfs al zijn debuut op een WK opleverde. Helaas voor Domenico Tedesco en co gebeurde dat in het Marokkaanse truitje ... Vooral in de heenronde speelde El Khannouss de pannen van het dak. De laatste maanden van het seizoen waren iets lastiger, maar daarin leerde hij ook te knokken voor zijn plek. Niet onbelangrijk met het oog op zijn (gouden) toekomst.

Statistieken JPL: 35 basisplaatsen, 2545 minuten, 1 doelpunt, 5 assists

Geoffry Hairemans (KV Mechelen)
Als prille dertiger plots auteur van het productiefste seizoen uit zijn loopbaan. Het toont enkel aan dat Hairemans intussen helemaal zijn draai gevonden heeft in onze hoogste klasse. De stijlvolle linkspoot was één van de weinigen die de Mechelse aanhang af en toe nog eens in vervoering bracht. Richting de lente kreeg Geoffke Deurne-Noord zelfs de aanvoerdersband toebedeeld van dikke vriend Steven Defour. Een samenwerking die ontegensprekelijk loont.

Statistieken JPL: 31 basisplaatsen, 2523 minuten, 9 doelpunten, 8 assists

Hong Hyun-Seok (KAA Gent)
Zoals wel vaker bij Aziaten treedt hij niet al te vaak op de voorgrond, maar man, wat kan deze Zuid-Koreaan ballen! Spreken met de voeten, dat is het devies van Hong. Dat deed hij in zijn debuutjaar bij De Buffalo’s met verve. Zijn balvastheid koppelt hij aan een grote vista en de drang om steeds naar voren te spelen.

Statistieken JPL: 34 basisplaatsen, 2869 minuten, 6 doelpunten, 5 assists

Calvin Stengs (Royal Antwerp FC)
Aan sierlijkheid geen gebrek bij de Nederlander, die zich in het begin wel moest aanpassen aan het hardere Belgische voetbal. Toen die omschakeling een feit was én Mark van Bommel hem een centrale rol toedichtte, ontplofte Stengs helemaal. Zowat elke wedstrijd doet hij monden openvallen dankzij zijn balbeheersing, vaak op het randje van laconiek, maar even vaak geniaal.

Statistieken JPL: 21 basisplaatsen, 1966 minuten, 1 doelpunt, 6 assists

Hans Vanaken (Club Brugge)
Spoiler alert: sinds hij in 2015 op Jan Breydel toekwam, stak nog nooit zoveel kritiek de kop op rond zijn spelniveau. Zelfs vanuit Brugse kringen! Nochtans torent Vanaken op statistiekenvlak ook dit seizoen weer ver boven de concurrentie uit. Wat heet: met veertien competitietreffers kroonde hij zich op de valreep nog tot clubtopschutter én benaderde hij zijn persoonlijke record. Daarnaast blijft het verbazend hoe de tweevoudige Gouden Schoen na al die jaren nog steeds zelden minuten mist.

Statistieken JPL: 40 basisplaatsen, 3574 minuten, 14 doelpunten, 6 assists

Adem Zorgane (Sporting Charleroi)
Geen enkele Carolo maakte meer minuten en je kan best begrijpen waarom zowel Edward Still als Felice Mazzu hem als eerste op het wedstrijdblad zetten. De Algerijn is niet van de allersnelsten, maar beschikt over voldoende body en een uitstekende dieptepass om veel verdedigingen uit de JPL pijn te doen. Of een stap naar omhoog tot de mogelijkheden behoort, kan enkel de toekomst uitwijzen.

Statistieken JPL: 31 basisplaatsen, 2778 minuten, 4 doelpunten, 8 assists

Nu is het aan jou! Wie vond jij de beste linksachter uit de JPL 2022-2023? Stem via de poll en geef duiding bij jouw keuze in de reacties. 

No Poll