VP 11, linksachter: revelatie De Cuyper, energieke Nederlander of man-op-pensioen

VP 11, linksachter: revelatie De Cuyper, energieke Nederlander of man-op-pensioen

03-06-2023 11:00 Laatste update: 20:03
9

Een kampioen heeft de Jupiler Pro League nog niet, wel integendeel. Niettemin heeft de redactie van VoetbalPrimeur.be al voldoende fraais gezien om op zoek te gaan naar het beste elftal van deze jaargang van de Jupiler Pro League. In deze vierde aflevering van VP’s 11 uit 2022-2023 komt de linksachter aan bod.

VP’s Elftal zal aantreden in een klassiek 4-3-3-systeem, aangezien de meeste ploegen uit de JPL die opstelling nog steeds hanteren. Per positie heeft onze redactie al een voorselectie gemaakt van telkens zes spelers (of tien voor de centrale verdedigers en middenvelders). Wie uiteindelijk VP’s 11 wil halen, zal de steun van zowel onze redactie als jullie, onze lezers, kunnen gebruiken. De stemmen uit elk kamp tellen namelijk voor vijftig procent van het totale resultaat.

Maxim De Cuyper (KVC Westerlo)
Zelden ging een naam uit de Kempen zo vaak over de tongen. De huurling van Club Brugge ontpopte zich dan ook razendsnel tot een absolute revelatie uit de JPL. Vanop zijn linksachter doet De Cuyper zowat dienst als tweede spelmaker: hij bestrijkt grote delen van het veld en deelt met de regelmaat van de klok slimme pasjes uit. Als klap op de vuurpijl trof de linkspoot ook negen (!) keer zelf raak, soms vanop de stip. Aan zijn verdedigende positiespel valt wel nog flink te schaven. Tijdens de voorbereiding met Club kan hij daaraan beginnen werken.

Statistieken JPL: 38 basisplaatsen, 3394 minuten, 9 doelpunten, 7 assists

Kristof D'Haene (KV Kortrijk)
Misschien geen auteur van het beste seizoen uit zijn carrière, maar wel van het laatste. D'Haene hangt zijn schoenen immers aan de haak omwille van aanslepende heupklachten. Daarmee verliest onze competitie één van haar meest geliefkoosde spelers, zowel op het veld als ernaast. Zijn bananenvoorzet à la Frank Vercauteren stelde vele defensies voor problemen. In zijn afscheidsmatch mocht D'Haene zowaar nog eens zelf scoren. Samen met de redding van 'zijn' KVK had hij zich geen mooier einde kunnen dromen.

Statistieken JPL: 27 basisplaatsen, 2354 minuten, 1 doelpunt, 4 assists

Joris Kayembe (Sporting Charleroi)
Inmiddels is deze Kayembe al jaren een vaste waarde in deze soort lijstjes. Zijn toegevoegde waarde ligt vooral in het aanvallende compartiment. Dankzij zijn snelheid, diepgang en uitstekende voetjes doet de tweevoudige Rode Duivels dienst als halve winger. Onder Felice Mazzu werd hij echter ook af en toe opgesteld in een driemansachterhoede, wat zijn verdedigende vaardigheden deugd zal gedaan hebben. Best vreemd: ondanks zijn profiel behaalde Kayembe behoorlijk fletse statistieken. Daar zal in Genk, waar hij vanaf komende zomer aan de slag gaat, verandering in (moeten) komen.

Statistieken JPL: 26 basisplaatsen, 2395 minuten, 1 doelpunt, 1 assist

Bjorn Meijer (Club Brugge)
Als De Cuyper zich in het Brugse elftal wil knokken, zal hij aan deze Nederlander een vette kluif hebben. Zomeraanwinst Meijer mag namelijk terugblikken op een prima debuutseizoen. Vooral na de winterstop draaide de wisselwerking met landgenoot Noa Lang op volle toeren, mede omdat die laatste een hoger vormpeil haalde. De fysieke capaciteiten van Meijer zijn overweldigend: negentig minuten lang stormt hij de linkerzijlijn op en af. Vermoeiend lijkt dat niet te zijn, getuige zijn vele scherpe voorzetten. Bovendien staat onze noorderbuur ook in luchtduels zijn mannetje.

Statistieken JPL: 33 basisplaatsen, 2778 minuten, 3 doelpunten, 6 assists

Hamza Mendyl (OH Leuven)
Aan Den Dreef heeft men een copy-cat van Kayembe rondlopen. Ook Mendyl moet het vooral hebben van zijn rappe benen en technische troeven. Hij streek in de zomermercato neer in de studentenstad, nadat hij eerder al woelige watertjes had doorzwommen bij onder meer Schalke 04 en de Marokkaanse nationale ploeg. Een WK-selectie zat er niet in, maar na dit keurige seizoen moet dat in de toekomst weer mogelijk zijn. 

Statistieken JPL: 25 basisplaatsen, 2069 minuten, 0 doelpunten, 4 assists

Siebe van der Heyden (Union Saint-Gilloise)
Geen pure linksachter, maar eerder iemand die in een driemansverdediging tot zijn recht komt als linkerpion. In die hoedanigheid beschikt Van der Heyden over voldoende spelintelligentie om zijn momenten te kiezen. Aan de bal haalt hij een ruime voldoende, maar voornamelijk zijn duelkracht, onverzettelijkheid en scherpe tackles zijn troeven die Union als muziek in de oren klinken. 

Statistieken JPL: 32 basisplaatsen, 2755 minuten, 1 doelpunt, 2 assists

Nu is het aan jou! Wie vond jij de beste linksachter uit de JPL 2022-2023? Stem via de poll en geef duiding bij jouw keuze in de reacties.

No Poll