VP 11, centrale verdedigers: Ervaren (ex-)Duivels, lepe Burgess of Genk-duo

VP 11, centrale verdedigers: Ervaren (ex-)Duivels, lepe Burgess of Genk-duo

02-06-2023 12:00 Laatste update: 20:00
8

Een kampioen heeft de Jupiler Pro League nog niet, wel integendeel. Niettemin heeft de redactie van VoetbalPrimeur.be al voldoende fraais gezien om op zoek te gaan naar het beste elftal van deze jaargang van de Jupiler Pro League. In deze derde aflevering van VP’s 11 uit 2022-2023 komen de centrale verdedigers aan bod.

VP’s Elftal zal aantreden in een klassiek 4-3-3-systeem, aangezien de meeste ploegen uit de JPL die opstelling nog steeds hanteren. Per positie heeft onze redactie al een voorselectie gemaakt van telkens zes spelers (of tien voor de centrale verdedigers en middenvelders). Wie uiteindelijk VP’s 11 wil halen, zal de steun van zowel onze redactie als jullie, onze lezers, kunnen gebruiken. De stemmen uit elk kamp tellen namelijk voor vijftig procent van het totale resultaat.

Toby Alderweireld (Royal Antwerp FC)
Een spierbundel met gouden voetjes en tonnen ervaring: welke trainer wil die nu niet in zijn achterhoede? Alderweireld bij Antwerp, dat is één van de meest passionele huwelijken uit ons vaderlandse voetbal. De gewezen Rode Duivel valt zelden op een foutje te betrappen, stuurt zijn ploeggenoten aan met een groot hart, prikt zelf meer dan ooit eentje binnen én verstuurt tussendoor vlotjes passes van 60 meter of meer. Op de stropdas, uiteraard.

Statistieken JPL: 35 basisplaatsen, 3150 minuten, 18 clean sheets, 6 doelpunten

Merveille ‘Bope’ Bokadi (Standard Luik)
Intussen is hij al 27, maar toch blijft het gevoel overheersen dat we het beste van deze Bokadi nog niet gezien hebben. Als de Congolees met volle aandacht aan een partij begint, steekt hij met kop en schouders boven zijn collega-Rouches uit. In duel is hij erg pezig, aan de bal blijft hij immer ijzig koel. Enige manco: er sluipt geregeld nonchalance in zijn spel. Als Bokadi dat zou kunnen bannen, is er nog een sprong voorwaarts mogelijk.

Statistieken JPL: 33 basisplaatsen, 3027 minuten, 12 clean sheets, 1 doelpunt

Christian Burgess (Union Saint-Gilloise)
Geliefd of gehaat, een gulden middenweg lijkt er niet te bestaan. Unionisten vinden hem geweldig: heersend in het luchtruim, vlekkeloos in het uitvoetballen en constant mentaal overwicht op de tegenstander. Wie in het andere kamp zit, stoort zich vooral aan zijn soms onsportieve maniertjes … Dat neemt niet weg dat Burgess ongetwijfeld bij het kruin der JPL-verdedigers hoort.

Statistieken JPL: 36 basisplaatsen, 3175 minuten, 8 clean sheets, 5 doelpunten

Carlos Cuesta (KRC Genk)
De sputterende Genkse motor aan het einde van de reguliere competitie viel niet toevallig samen met zijn afwezigheid. Tot en met februari was Cuesta, net als zijn ploegmaats, bezig aan een dijk van een campagne. De Colombiaan was altijd al meedogenloos in de duels, maar nu koppelt hij daar meer rust en positionele scherpte aan. Na die periode in de lappenmand heeft hij het wel moeilijker gehad om de Genkse defensie op punt te krijgen.

Statistieken JPL: 32 basisplaatsen, 2798 minuten, 8 clean sheets, 1 doelpunt

Jesper Daland (Cercle Brugge)
In zijn debuutjaar bij De Vereniging viel hij al positief op en ook de bevestiging verliep prima. De 23-jarige Daland beschikt over een energieke stijl, waardoor hij er steeds vol in vliegt. In de pressingsfilosofie van Miron Muslic is hij een belangrijke schakel, door ballen snel naar voren te ontzetten en vervolgens hoog aan te sluiten met zijn verdedigende partners. Ook in kopbalduels valt de Noorse belofte-international lastig te verschalken.

Statistieken JPL: 33 basisplaatsen, 2991 minuten, 6 clean sheets, 1 doelpunt

Zeno Debast (RSC Anderlecht)
Net als Bart Verbruggen een schraal lichtpuntje in de duisternis van het Lotto Park. Nog steeds een tiener, maar nu al verzamelde Debast de meeste speelminuten van alle paars-witte spelers. Volgens sommigen viel zijn naam de voorbije maanden té vaak. Verdedigend valt er nog het een en ander bij te schaven, maar zijn balbehandeling is een streling voor het oog.

Statistieken JPL: 34 basisplaatsen, 2905 minuten, 11 clean sheets, 0 doelpunten

Mark McKenzie (KRC Genk)
Tot anderhalve maand geleden had de Amerikaan nog nooit gescoord voor zijn Limburgse werkgever. Nu staat de teller op … vier! Op stilstaande fases bewijst Mc Kenzie een gevaarlijk heerschap te zijn, al ligt zijn grote waarde uiteraard in het verdedigende compartiment. Zelfs in de lastigste situaties slaat hij niet in paniek.

Statistieken JPL: 35 basisplaatsen, 3147 minuten, 7 clean sheets, 4 doelpunten

William Pacho (Royal Antwerp FC)
Amper 21 jaar jong, amper anderhalf jaar op Europese bodem, maar wat een métier straalt deze Ecuadoraan nu al uit. Aan de zijde van leidsman Alderweireld leverde Pacho een karrenvracht uitstekende prestaties af. Groot, sterk, snel, linksvoetig … Zo’n totaalpakket schreeuwt vroeg of laat om een Europese topclub. Eintracht Frankfurt wordt de eerste halte op weg daarheen.

Statistieken JPL: 38 basisplaatsen, 3300 minuten, 19 clean sheets, 0 doelpunten

Jan Vertonghen (RSC Anderlecht)
Samen met Alderweireld op latere leeftijd in de Belgische competitie neergestreken en net als zijn maatje bepalend voor zijn elftal. Vertonghen bleek fysiek iets fragieler (hij is ook twee jaar ouder dan  Mega Toby), maar zijn uitstekende positiespel en doorwinterde coaching bleken van vitaal belang voor dit jeugdige Anderlecht.

Statistieken JPL: 23 basisplaatsen, 2105 minuten, 8 clean sheets, 1 doelpunt

Tsuyoshi Watanabe (KV Kortrijk)
Stille kracht, met de nadruk op ‘kracht’. Als enige veldspeler in onze JPL slaagde Watanabe erin om elke minuut van de reguliere fase op het terrein te staan. De Japanner liep er bovendien niet bij voor spek en bonen. Dankzij zijn bovenmatige spelintelligentie en inschattingsvermogen dreef hij een heleboel aanvallers tot wanhoop.

Statistieken JPL: 34 basisplaatsen, 3060 minuten, 7 clean sheets, 1 doelpunt

Nu is het aan jou! Wie vond jij de beste doelman uit de JPL 2022-2023? Stem via de poll en geef duiding bij jouw keuze in de reacties.