VP 11, de doelman: clean-sheet-man Butez daagt Gouden Schoen uit, Anderlecht hoopt

VP 11, de doelman: clean-sheet-man Butez daagt Gouden Schoen uit, Anderlecht hoopt

31-05-2023 12:48 Laatste update: 01-06-2023 14:45
30

Een kampioen heeft de Jupiler Pro League nog niet, wel integendeel. Niettemin heeft de redactie van VoetbalPrimeur.be al voldoende fraais gezien om op zoek te gaan naar het beste elftal van deze jaargang van de Jupiler Pro League. In deze eerste aflevering van VP’s 11 uit 2022-2023 komt de doelman aan bod.

VP’s Elftal zal aantreden in een klassiek 4-3-3-systeem, aangezien de meeste ploegen uit de JPL die opstelling nog steeds hanteren. Per positie heeft onze redactie al een voorselectie gemaakt van telkens zes spelers (of tien voor de centrale verdedigers en middenvelders). Wie uiteindelijk VP’s 11 wil halen, zal de steun van zowel onze redactie als jullie, onze lezers, kunnen gebruiken. De stemmen uit elk kamp tellen namelijk voor vijftig procent van het totale resultaat.

Jean Butez (Royal Antwerp FC)
Soms spreken cijfers boekdelen. Liefst twintig keer hield Butez al de nul in deze JPL-campagne, met andere woorden in meer dan de helft van zijn optredens. Als daar zondag nog een 21e bovenop komt, zal Antwerp niet ver van de oppergaai zitten. Hein Vanhaezebrouck roemde de Fransman recent nog als meester in de anticipatie. In ieder geval viel Butez een heel jaar lang eigenlijk op geen enkele noemenswaardige fout te betrappen.

Statistieken JPL: 39 basisplaatsen, 3150 minuten, 20 clean sheets

Hervé Koffi (Sporting Charleroi)
Op het vlak van reflexen is de sluitpost der Zebra’s echt straffe koffi(e)! Niet zelden greep een vijandelijke aanvaller zich naar de haren, nadat een haast gemaakt doelpunt toch nog uit de kooi geranseld werd. Koffi blonk daarnaast ook uit dankzij zijn nonchalant ogende, maar haarfijne passing. Ook met het terrein voor zijn doel bestrijken heeft hij hoegenaamd geen problemen. Op z’n 26e lijkt het stilaan toch écht tijd om die stap hogerop te zetten.

Statistieken JPL: 28 basisplaatsen, 2520 minuten, 8 clean sheets

Simon Mignolet (Club Brugge)
Eind januari werd de Limburger bekroond met de Gouden Schoen, met een recordvoorsprong dan nog wel. 2022 was dan ook een absoluut boerenjaar voor Mignolet. In de geweldige Champions-League-campagne van Club zette hij dat nogmaals in de verf, al durfde er in de vaderlandse competitie soms wel eens iets verkeerd lopen. Vooral na zijn uitverkiezing had Big Si het even lastig. Ligt zijn troon daardoor voor het grijpen?

Statistieken JPL: 39 basisplaatsen, 3510 minuten, 14 clean sheets

Anthony Moris (Union Saint-Gilloise)
Verdedigend stond het niet altijd even stabiel als vorig seizoen bij Union, maar dat heeft vooral met het ambitieuzere en gedurfdere voetbal onder Karel Geraerts te maken. Over de plek onder de dwarsligger valt nog steeds amper te redetwisten. Moris blijft katachtige reddingen koppelen aan een uitstekende lange trap. Binnenkort mag hij zich misschien wel de nummer één van de Belgische landskampioen noemen …

Statistieken JPL: 39 basisplaatsen, 3510 minuten, 9 clean sheets

Maarten Vandevoordt (KRC Genk)
Enkel en alleen al zijn prestatie van afgelopen weekend tegen Club Brugge illustreert de eindeloze klasse waarover deze jongeman beschikt. Uiteraard moet een keeper ook regelmaat op de mat brengen. Daarin heeft Vandevoordt duidelijk een stap voorwaarts gezet. In het uitkomen ligt nog progressiemarge (bij Leipzig, eventueel), maar op zijn doellijn is de belofte-international ronduit sensationeel. De gedoodverfde opvolger voor Thibaut Courtois bij de Rode Duivels, zo klinkt het al even.

Statistieken JPL: 39 basisplaatsen, 3510 minuten, 8 clean sheets

Bart Verbruggen (RSC Anderlecht)
Ondanks een kwartfinale in Europa werd het een gitzwart seizoen voor de trotse recordkampioen. Gelukkig konden de trouwe fans zich nog ergens optrekken aan enkele ontluikende talenten. In doel toverde een twintigjarige Nederlander meermaals een glimlach op de aanwezige gezichten. Verbruggen stond in de heenronde nog onder Hendrik Van Crombrugge in de pikorde, maar toen Brian Riemer het roer overnam, was het ook op die positie tijd voor een wissel van de wacht. Terecht, want na Nieuwjaar pakte Verbruggen vervolgens de ene bal na de andere.

Statistieken JPL: 17 basisplaatsen, 1530 minuten, 8 clean sheets

Nu is het aan jou! Wie vond jij de beste doelman uit de JPL 2022-2023? Stem via de poll en geef duiding bij jouw keuze in de reacties.