Marginal gains werpen vruchten af: Openda scoort dankzij voeding en speciale bril

Marginal gains werpen vruchten af: Openda scoort dankzij voeding en speciale bril

09-05-2023 11:06 Laatste update: 11:10
1

Loïs Openda slaat gensters in de Franse Ligue 1. Vorig weekend tegen Olympique Marseille maakte de spits van RC Lens al zijn negentiende van het lopende seizoen. Zijn opmars valt niet los te zien van zijn toegenomen professionaliteit en detailzucht.

Met z'n 23 lentes kan je Openda moeilijk een 'laatbloeier' noemen, maar enkele jaren geleden hadden toch weinigen verwacht dat de Luikenaar nu op dit niveau zou zitten. Nadat hij bij Club Brugge werd doorgestuurd, werkte Openda zich via de Eredivisie op naar Lens. Een samenwerking met Siebe Hannosset legde hem geen windeieren. Hannosset is een personal coach die topsporters fysiek én mentaal sterker probeert te maken.

Dat doet de deskundige op verschillende manieren, geeft hij in Het Nieuwsblad aan. Bij Openda is de aanpak gesteund op vier peilers. Eerst en vooral werd zijn slaappatroon onder handen genomen. Daarbij maakt de aanvaller nu gebruik van een blauwlichtfilterbril. Die bevordert de nachtrust. Ook 's ochtends draagt Openda een speciale bril, die het brein cortisol doet aanmaken en zo 'wakkerder' maakt.

Daar bleef het echter niet bij. Samen voerden Hannosset en Openda ook wijzigingen door in het voedingsprogramma van de Rode Duivel. Daarnaast werd de focus gelegd op de verbinding tussen geest en lichaam. Met meditatie en specifieke ademhalingsoefeningen voelt Openda zich nu beter in zijn vel. Die past hij toe op trainings- en wedstrijddagen. Het totaalplaatje van de aanpak lijkt alvast te werken. Dankzij de straffe prestaties van Openda staat Lens momenteel tweede in Frankrijk. Enkele grote clubs zouden al aan zijn mouw trekken met het oog op de zomermercato.