Burnley’s JPL-connectie op rapport: stille kracht Cullen en twee vleugelflitsers

Burnley’s JPL-connectie op rapport: stille kracht Cullen en twee vleugelflitsers

08-05-2023 13:00 Laatste update: 10-05-2023 07:27
7

In tweede klasse is 't ook plezant! Vraag dat maar aan Burnley FC, dat een waar droomseizoen beleeft in de Championship. De promotie en de titel zijn al binnen, met dank aan succestrainer Vincent Kompany en liefst negen spelers die vorig seizoen nog hun brood verdienden in de Jupiler Pro League. VoetbalPrimeur.be deelt hen een (grotendeels bevredigend) rapport uit.

Geslaagd met grootste onderscheiding ☑️☑️☑️

Josh Cullen (RSC Anderlecht)
Van sommige spelers merk je de meerwaarde pas op als ze er niet bij zijn. Cullen voldoet perfect aan die omschrijving. Bij Anderlecht was de Ier al onmisbaar voor de balans in het elftal en in dienst van Burnley is dat niet anders gebleken. Met 3774 speelminuten draafde niemand uit de selectie vaker op. Toch werd Cullen niet opgenomen in het ‘Team of the Season’ van de Championship, hoewel Burnley daarin met vier afgezanten vertegenwoordigd was. Collega-middenvelder Josh Brownhill kreeg bijvoorbeeld wél erkenning. Typerend voor Cullen, zeker?

Taylor Harwood-Bellis (Manchester City)
In de winterstop van vorig seizoen verliet hij Anderlecht al op vrij abrupte wijze, maar Kompany was de talentvolle mandekker niet uit het oog verloren. Bij zijn aanstelling in Burnley maakte de Brusselaar van Harwood-Bellis een vroege prioriteit. Een terechte inschatting, want het jeugdproduct van Man City trok ook in de Championship uitstekend zijn streng. Verdedigend schat hij situaties vakkundig in en aan de bal vormt de Brit de eerste schakel in de opbouwfilosofie van zijn leermeester.

Anass Zaroury (Sporting Charleroi)
Jazeker, in het Zwarte Land liet de dribbelkont al flitsen van zijn klasse zien, maar niettemin hadden weinigen zijn vlotte aanpassing aan het Engelse voetbal zien aankomen. In de Championship worden spijkerharde tackles en forse schouderduwen nog al eens door de vingers gezien, maar ook in dat strijdgewoel haalden zijn vaardige voetjes de bovenhand. Zaroury toonde zich ook efficiënt: elf doelpunten, waarvan zeven in de competitie. Tussendoor mocht hij ook nog eens met Marokko mee naar het WK, waardoor zijn kaarsje aan het einde van het seizoen ietwat uitdoofde. Dat neemt niet weg dat Zaroury een interessante troefkaart lijkt voor de torenhoge uitdaging in de Premier League.

Flink geslaagd ☑️☑️

Benson Manuel (Royal Antwerp FC)
De sprankel die Zaroury bood kwam haast even vaak van de oogstrelende linkervoet van Benson. Vanop rechts naar binnen komen en de verste winkelhaak zoeken, bij The Great Old was het al zijn handelsmerk. Daar staat tegenover dat Benson zijn aangeboren wispelturigheid nog steeds niet helemaal heeft kunnen bannen. Zo scoorde hij vier keer in drie opeenvolgende weken in oktober en november. Datzelfde verhaal herhaalde zich in het tweede deel van april. Dat betekent eveneens dat onze landgenoot in bepaalde delen van het seizoen minder op de voorgrond stond, met 22 plekjes op de bank als bewijsstuk. Een werkpunt voor in de Premier League?

Vitinho (Cercle Brugge)
De Braziliaanse vleugelverdediger zat op Jan Breydel wel eens vaker op de bank dan hem lief was, maar zijn talent was het kennersoog van Kompany niet ontgaan. De Championship bleek uiteindelijk wel spek naar zijn bek. Vitinho kwam in zowat drie kwart van de wedstrijden in actie en zakte zelden door de mand. Naar goede gewoonte leverde hij ook aanvallend zijn bijdrage, onder meer met drie doelpunten en één assist.

Nét voldoende ☑️

Samuel Bastien (Standard Luik)
Er blijft toch zo’n etiket van eeuwige belofte aan hem kleven. Bij Standard werden hoge pieken al te vaak opgevolgd door diepe dalen. Bij Burnley heeft die grillige lijn geen rechtere vorm aangenomen. Voor het WK eiste Bastien nog regelmatig een hoofdrol op, maar naarmate 2023 vorderde, verdween hij verder en verder naar het achterplan. Of het voor Bastien verstandig is om mee te stijgen met The Clarets, is een open vraag die misschien enkel hijzelf kan beantwoorden. In zijn beste dagen moet de 26-jarige middenvelder er zijn plekje kunnen opeisen. Maar in zijn slechtste?

Lyle Foster (KVC Westerlo)
De pijlsnelle aanvaller kwam pas in de wintermercato over vanuit de Stille Kempen. Daarom is het nog behoorlijk prematuur om zijn prestaties te beoordelen. Met een razende acceleratie in de benen kan je in eender welk kampioenschap ter wereld gensters slaan, maar bij Burnley heeft Kompany voor de gestage aanpak gekozen. Na een half dozijn invalbeurten volgde begin april pas zijn eerste basisstek. Mogelijk is dit half jaartje als aanpassingsperiode welgekomen voor de komende jaargang.

Moet nog blijken 🤷‍♂️

Enock Agyei (RSCA Futures)
Net als bij Cullen en Harwood-Bellis koesterde Kompany ook over Agyei nog herinneringen van bij Anderlecht. Daar kwam de winger weliswaar voor de beloften uit. Burnley waagde in januari zijn kans, maar koos wijselijk voor een uitleenbeurt aan KV Mechelen. Achter De Kazerne kreeg Agyei in de lente steeds vaker zijn kans. Verder zal de avontuur niet lopen, want in de voorbereiding mag hij zich proberen bewijzen aan de Burnley-staf.  

Ameen Al-Dakhil (Sint-Truiden)
Een zoveelste ingeving van Kompany die meerdere wenkbrauwen deed fronsen. Jazeker, de jonge Al-Dakhil had vlagen van zijn talent laten zien in de JPL, maar een afgewerkt product dat klaar leek voor het buitenland? Op Turf Moor speelt de verdediger dan ook hoofdzakelijk tweede viool. Pas toen de promotie min of meer bewerkstelligd was, mocht hij prompt vijf keer aan de aftrap verschijnen. Met die ervaring in de tas maakt Al-Dakhil kans om ook in de Premier League aan boord te blijven van het Burnley-schip.