PSV zet Ajax opzij in verhitte clash, Bakayoko belangrijk met knappe assist

PSV zet Ajax opzij in verhitte clash, Bakayoko belangrijk met knappe assist

23-04-2023 16:50
1

PSV heeft Ajax zondag voor de derde keer dit seizoen verslagen, nadat de twee rivalen een verhitte wedstrijd afwerkten in het Philips Stadion. Door goals van Luuk de Jong en Xavi Simons werd het uiteindelijk 3-0, waardoor de Eindhovenaren erg goede zaken doen in de strijd om plek twee. De wedstrijd werd wegens een incident ook nog even gestaakt. Johan Bakayoko stond in de basis bij PSV en werd in de tweede helft gewisseld door Thorgan Hazard.

Vooraf was al duidelijk dat de topper in Eindhoven grote gevolgen zou hebben voor de strijd om plek twee. PSV en Ajax gingen met evenveel punten de wedstrijd in, al hadden de Amsterdammers wel een beter doelsaldo. De thuisploeg begon echter het best aan de topper. De Eindhovenaren waren direct al dreigend, terwijl dat van Ajax niet gezegd kon worden.

Na een klein kwartier werd de ban dan ook al gebroken door PSV: Rode Duivel Bakayoko troefde Jorrel Hato af, waarna hij een puntgate voorzet op het hoofd van De Jong legde. De captain van PSV versloeg Jurriën Timber in de lucht en kopte de 1-0 via de lat tegen de touwen. Daarna lukte het Ajax om meer initiatief te tonen, maar toch echt grote kansen leidde dat amper. Alleen Kenneth Taylor kreeg een goede schietmogelijkheid, maar Guus Til wist die onschadelijk te maken.

Op slag van rust was PSV ook dreigend, maar de 1-0 stand bleef op het scorebord staan bij rust. Ajax-coach John Heitinga besloot daardoor in te grijpen: Brian Brobbey kwam voor Calvin Bassey binnen de lijnen, waardoor Florian Grillitsch als centrale verdediger ging spelen. Dat laatste pakte echter niet goed uit. Al snel raasde Simons wel heel gemakkelijk langs de Oostenrijker, waarna doelman Gerónimo Rulli te laat was: penalty voor PSV. Simons ging zelf achter de bal staan, bleef koel en maakte er 2-0 van.

Die tegentreffer leek Ajax even wakker te schudden, want de Amsterdammers kwamen plotseling wel tot wat goede mogelijkheden. Brobbey was het dichtstbij, maar Walter Benítez wist zijn volley met de nodige moeite te stoppen. Het offensief van Ajax kreeg echter geen vervolg, want na ruim een uur spelen werd de wedstrijd stilgelegd. Een fan van PSV gooide een plastic beker naar Berghuis. Die kwam echter niet op de Ajax-speler terecht, waardoor een definitieve staking niet nodig was.

Daardoor werd de wedstrijd na een afkoelingsperiode hervat. Vrijwel direct daarna raakte Taylor met één goede uithaal twee keer de paal van het PSV-doel. Ajax wist zijn offensief echter geen vervolg te geven: na de poging van Taylor zakte de landskampioen weer weg, terwijl PSV er weer in slaagde om de Ajax-defensie in de problemen te brengen. Daardoor viel de beslissende 3-0 na 78 minuten.

Via Joey Veerman en Simons kwam de bal voor het doel van Ajax terecht. Grillitsch greep zwak in en Rulli was opnieuw te laat, waardoor De Jong zijn tweede treffer van de middag kon maken. Wat nog volgde waren wat kansjes voor Ajax en een opstootje, maar de overwinning kwam geen moment meer in gevaar voor PSV. De ploeg van Ruud van Nistelrooij heeft de tweede plek daardoor in handen, terwijl het Ajax meteen op een achterstand van drie punten heeft gezet, met nog vier duels te gaan. Volgende week staan PSV en Ajax in de bekerfinale nog eens tegenover elkaar.