New York Red Bull-fans over Vanzeir: “Dat is de reden van al het onbegrip”

New York Red Bull-fans over Vanzeir: “Dat is de reden van al het onbegrip”

22-04-2023 13:42
34

In een interview met Het Belang van Limburg praten Jonathan Faherty en Gerry Redman over de racisme-rel rond Dante Vanzeir. Faherty is capo bij de Viking Army (fanclub van NY Red Bulls), Redman host de NYRBG-podcast. 

De supportersclubs van de New York Red Bulls zongen tegen Epire SC het clublied nog mee, maar verlieten nadien het stadion uit protest voor de tolerantie ten aanzien van de racistische uitlating van Vanzeir. Europa was onder de indruk. Voor Faherty is het een minimum.

“We komen uit alle hoeken van de wereld. Diversiteit is de grondslag van onze supportersclubs en we keuren racisme af in onze code of conduct”, aldus de capo. Ook Redman volgde de actie. “In elk MLS-stadion hangen borden over fan conduct, iedereen weet dat er een nultolerantie is voor racisme en fans worden bij de kleinste overtreding voor een jaar geweerd. Vandaar ook dat er nu ­zoveel onbegrip is.”

Is er nog een toekomst voor Vanzeir?

Beide heren zien echter wel nog een toekomst bij New York Red Bulls voor Vanzeir. Faherty gelooft in het leertraject dat ze hem bieden. “Ik zie nog een weg terug. Ik hoop dat hij echt ­verandert en dan zie ik hem wel weer op ons veld.”

Volgens Redman hangt er ook veel af van de prestaties van Vanzeir. “Dante moet scoren en pas als we het ver schoppen in de play-offs maakt hij kans op vergiffenis”, gelooft Redman. “De club zal zijn contract nooit ontbinden, maar als hij niet presteert, zullen de fans eisen dat hij in de zomer vertrekt.”