Verslaggever VP.nl over AZ-RSCA: Genk liet zien dat Verbruggen te passeren is

Verslaggever VP.nl over AZ-RSCA: "Genk liet zien dat Verbruggen te passeren is"

20-04-2023 14:11 Laatste update: 19:04
50

Donderdagavond ontvangt AZ Alkmaar RSC Anderlecht in de AFAS arena in Alkmaar. De ploegen gaan de tweede wedstrijd aan van het tweeluik van de kwartfinale van de Conference League. Anderlecht heeft veruit de beste papieren doordat het in het Lotto Park met 2-0 te sterk was voor AZ. De doelpuntenmakers namens Anderlecht waren Michael Murillo en Majeed Ashimeru

VoetbalPrimeur.be heeft ten voorbereiding op deze tweede ontmoeting interne informatiekanalen geraadpleegd om de Nederlandse verwachtingen te ontvangen over deze tweede ontmoeting. Timo Verbruggen, verslaggever van VoetbalPrimeur.nl en regelmatige volger van AZ, deelt zijn kennis en verwachtingen van de tweede confrontatie tussen Anderlecht en AZ. Verbruggen deelt dezelfde achternaam als doelman Bart Verbruggen van Anderlecht maar is geen familie.

AZ staat op dit moment op de vierde plaats in de Eredivisie. De ploeg heeft FeyenoordAjax en PSV voor zich. Pascal Jansen is de hoofdtrainer bij de ploeg uit Alkmaar. De ploeg speelt in het AFAS stadion in Alkmaar, AZ krijgt de bijnaam van Kaaskoppen of Kaasboeren.  

Terechte 2-0?
De eerste wedstrijd in dit tweeluik werd met 2-0 gewonnen door Anderlecht. Verbruggen krijgt de vraag of hij dit een terechte uitslag vindt.  “Ja een terechte uitslag. Als je puur naar het spel van AZ kijkt, dan was dat ver onder de maat. AZ behaalde niet het gebruikelijke niveau. De twee teams zijn voor mij erg vergelijkbaar en namen ook beiden risico’s en maakte allebei ook fouten. Anderlecht is daar beter mee om gegaan, Anderlecht speelde ook geen geweldige wedstrijd maar ging beter met de fouten van AZ om. Vanuit het perspectief van AZ was dit een zeer teleurstellende wedstrijd met teleurstellend voetbal”, vertelt Verbruggen.

Kracht Anderlecht of off-day AZ?
Was dit de kracht van Anderlecht dat ervoor zorgde dat ze met 2-0 wonnen of had AZ een offday? “Ik wil Anderlecht niet tekort doen, het blijft een erg mooie overwinning en ze hebben zeer weinig weggegeven. Doelman Bart Verbruggen gaf ook al aan in interviews dat hij weinig reddingen heeft moeten verrichten. Ze hebben het goed dichtgehouden. Daarin was AZ gewoon ontzettend zwak. De kwakkelende vorm die er de laatste weken was, waar iedereen al een beetje bang voor was, die hebben ze doorgetrokken Europees. Het was te twijfelend, het sleepte in het team, dan kan het mis gaan en dat ging het ook. Het was bij AZ veel te grillig”, aldus Verbruggen.  

Geen vuist van AZ
AZ wist niet te scoren in het Lotto Park, wat was de reden waarom AZ geen vuist kon maken tegen Anderlecht? “Dat heeft AZ volledig aan zichzelf te wijten, de mogelijkheden waren er echt om door de verdediging heen te spelen. Anderlecht nam ook risico in hun opbouw, zette ook hoog druk. AZ was simpelweg niet zuiver in de passing, vaak net die laatste pass verkeerd. Toen AZ uit de kleedkamer kwam had ik echt het idee dat ze het beter gingen doen, maar dan zit het eerste schot van Anderlecht er direct in. Dan zie je dat een tegenvaller heel gevoelig is voor de groep. Dit komt ook door de vorm waarin AZ verkeert” meent Verbruggen.

Veerkracht AZ
AZ heeft eerder in dit Europese seizoen laten zien dat zij een achterstand kunnen ombuigen, gaat dat ze nu ook tegen Anderlecht lukken? “Deze fase is heel anders voor AZ. Ik zie wel dat AZ dit echt nog kan omdraaien in eigen huis, ik was ook niet zeer onder de indruk van Anderlecht. Maar de vraag is of AZ meteen vanaf minuut een vol gas durft te gaan. Het zit hem in het stukje durf en nauwkeurigheid. Een belangrijk onderdeel voor AZ zal ook de inzetbaarheid voor buitenspeler Karl Karlsson zijn. Wat ook helpt voor AZ is dat Anderlecht dit weekend heeft laten zien dat zij ook tegendoelpunten kunnen krijgen. Als AZ vroeg op voorsprong kan komen en het Anderlecht kan laten weten dat hier niks te halen valt, dan zie ik zeker mogelijkheden”, deelt Verbruggen.

Bart Verbruggen en de 0
Anderlecht hield de 0 tegen AZ, hoe gaat AZ er nu wel voor zorgen dat ze Bart Verbruggen weten te verschalken? “Het tempo zal omhoog moeten, iedereen geconcentreerd en hopelijk keert Karlsson terug. Verbruggen wordt ook veel geroemd en dat zal zeker terecht zijn, maar neem dat doel maar eens onder vuur zoals door bijvoorbeeld Tijjani Reijnders of Jordy Clasie. Het is veel te veel pielen geweest voor de goal maar haal eens van afstand uit, uit de tweede lijn. AZ zal veel meer lef moeten tonen, optimistischer spelen. Dan zie ik dat er kansen liggen om Verbruggen te verschalken, AZ was erg slecht, maar ik was ook niet onder de indruk van Anderlecht”, beschrijft Verbruggen.

Genk-Anderlecht
Anderlecht ging afgelopen weekend flink onderuit met 5-2 bij koploper KRC Genk, AZ won dit weekend gemakkelijk met 0-3 uit bij Fortuna Sittard. In hoeverre heeft dit volgens jou invloed op de wedstrijd van donderdag?  “Wanneer ik naar AZ kijk dan was dit een zeer welkome overwinning, deze hadden ze echt nodig na het chagrijn van de wedstrijd tegen Anderlecht. Iedereen was al bang dat het seizoen als een nachtkaars uitging. Wanneer dan toch kwakkelende spelers zoals Jens Odgaard en Vangelis Pavlidis weten te scoren, dan is dat heel fijn. Het spel was oke, zeker niet op het niveau waarop het moet zijn, maar een zege die vertrouwen geeft”, volgens Verbruggen.

Verbruggen vertelt verder dat het afgelopen weekend AZ veel vertrouwen kan geven. “Het geeft vanuit het perspectief van AZ goede moed, vooral ook omdat de zo geroemde Verbruggen, laat zien dat hij ook gewoon 5 doelpunten kan incasseren. Dit weekend liet zien dat dit ook een keeper is die je kan passeren, die ballen door kan laten wanneer er goede aanvallen worden opgezet.”

Underdog
In ons vorige gesprek gaf je aan dat AZ liever in de underdog positie zit. Gaan we een ander AZ zien, nu zij echt in die underdog positie zitten, doordat Anderlecht nu veruit de beste papieren heeft om door te gaan. “Ik vind het lastig om nu te concluderen dat AZ in de underdog positie zit. Vanuit Nederland weet ik niet of AZ nu in de underdog positie zit, maar het leeft enorm in de spelersgroep. We gaan zeker een ander AZ zien. Dit is een gigantisch belangrijke wedstrijd voor AZ, het is al weken stijf uitverkocht, ik ben heel benieuwd wat de speelstijl van AZ gaat zijn. Gaan zij het durven om vanaf het begin risico’s te nemen”, besluit Verbruggen.