Milan bekert door en laat Napoli achter in de kwartfinales: heldenrol voor Maignan

18-04-2023 23:04
2

Napoli speelt met 1-1 gelijk tegen AC Milan en ligt definitief uit de Champions League. De keepers van beide elftallen nemen een hoofdrol op in het treffen tussen de Italiaanse teams, maar uiteindelijk was het de tegenstander uit Milaan, die aan het langste eind trok.

De Milaanse verdediging werd in de beginfase flink onder druk gezet door Napoli, dat nog een appeltje te schillen had met Milan. De nummer vier van Italië, waarbij Divock Origi en Alexis Saelemaekers in de tweede helft voor invielen, won de laatste twee onderonsjes van de koploper uit Napels met respectievelijk 0-4 en 1-0 en leek ook in de beginfase het doel schoon te houden. Keeper Mike Maignan kreeg te maken met een paar kleine plaagstootjes van buitenspelers Matteo Politano en Khvicha Kvaratskhelia, die niet overtuigend speelden in de eerste helft. Aan de andere kant van het veld was het uitspelende Milan een stuk dreigender en moest Napoli-keeper Alex Meret een lastige redding verrichten.

Napoli deed zichzelf bijna de das om na 21 minuten, toen Mario Rui zijn landgenoot Rafael Leão neerhaalde in de zestien meter en een strafschop incasseerde. Olivier Giroud legde vanaf elf meter aan om zijn team op voorsprong te schieten, maar Meret stak hier een stokje voor. Wat volgde was een gematigde eerste helft die gelijk opging tussen de Italiaanse rivalen, voordat Leão de wedstrijd op slag van rust nieuw leven inblies. De flitsende aanvaller begon op zijn eigen helft met een weergaloze run en bekroonde deze met een assist op de 0-1 van Giroud, die binnen korte tijd van zero to hero ging.

Vlak na het beginsignaal van de tweede helft voerde het Napoli van Luciano Spalletti de druk weer op, maar kwam het niet tot enorme kansen. Spits Victor Osimhen werd maar niet bereikt door zijn medespelers, mede dankzij de uitstekende defensieve verrichtingen van het centrale duo bij Milan van Simon Kjaer en Fikayo Tomori.

De wedstrijd leek als een kaarslicht uit te gaan, maar Tomori bracht het duel in een spectaculaire eindfase. Napoli-aanvoerder Giovanni Di Lorenzo maakte een rush in de zestien meter van Milan en gaf een voorzet tegen de hand van zijn Engelse tegenstander. De Georgiër Kvaratskhelia had de gelijkmaker op de schoen, voordat Magic Mike Maignan zijn poging keerde. De Fransman doodde de hoop bij de Napolitanen, die aangeslagen door voetbalden. Het Stadio Diego Armando Maradona bruiste in de extra tijd nog even, toen Napoli via Osimhen op 1-1 kwam, maar dat was tevergeefs. Milan bekert door naar de halve finales van het miljoenenbal, terwijl Napoli ook behoorlijk trots mag zijn op hun prestatie in het toernooi en dat lieten de supporters na afloop met een daverend applaus merken.