Oostende-huurling Barac stond op zucht van Ajax: Aorta zat op grens van maximum

Oostende-huurling Barac stond op zucht van Ajax: "Aorta zat op grens van maximum"

23-02-2023 10:17 Laatste update: 10:29

Bij KV Oostende mikte men in de wintermercato vooral op Kroatisch bloed om het tij nog te keren. Eén van de versterkingen is Mateo Barac, een 28-jarige verdediger die op huurbasis overkomt van het Russische Samarra. Zijn loopbaan had er helemaal anders kunnen uitzien.

Als prille twintiger toonde Barac zich een veelbelovende linksvoetige verdediger bij Osijek, in zijn thuisland. Toen hij met zijn ploeg het Nederlandse PSV uitschakelde, kwam Ajax zowaar op de proppen. "Er werd een akkoord bereikt met Osijek en ik vloog naar Amsterdam om er mijn fysieke en medische testen af te leggen", doet Barac het verhaal op de website van Oostende.

Alles leek in kannen en kruiken, tot er een medische kink in de kabel opdook. "Uit die testen bleek dat mijn aorta op de grens van de maximumwijdte zat. Op zich vormde dat geen probleem om te kunnen voetballen maar Ajax wou geen enkel risico lopen nadat nog geen maand eerder hun talentvolle middenvelder Nouri een hartstilstand kreeg en in coma lag", klinkt het. Nouri zou uiteindelijk blijvende hersenschade oplopen.

Meteen de nul
Via omzwervingen langs onder meer Oostenrijk en Rusland is Barac nu aan de Belgische kust beland. Strijden tegen de degradatie schrok hem niet af. "Absoluut niet, ik zag het net als een uitdaging." Hoewel de mandekker waarschijnlijk slechts een half jaartje bij KVO aan de bak zal zijn, hoopt hij toch een blijvende indruk te maken. "De kans is dus klein dat ik hier in de ‘Wall of Fame’ terecht zal komen, maar als ik mijn steentje kan bijdragen waardoor de club in eerste klasse blijft, dan zullen de fans mij over enkele jaren misschien toch positief herinneren", mijmert hij.

In zijn eerste wedstrijd tegen Sporting Charleroi (0-0) leverde Barac alvast een veelbelovend signaal af. Prompt kon Oostende de nul nog eens houden, pas voor de tweede keer dit seizoen. "Dat we meteen de nul kunnen houden is een bonus. Een ‘clean sheet’ is voor een verdediger zoals een doelpunt voor een aanvaller", aldus de Kroaat. Als KVO in de Jupiler Pro League wil blijven, kan het best nog enkele van die clean sheets gebruiken.