Het is niet de schuld van de Japanners, want die hebben STVV gered

"Het is niet de schuld van de Japanners, want die hebben STVV gered"

21-02-2023 21:29 Laatste update: 21:25
21

Valère Billen (71) was als Belgische profcoach onder meer actief bij KV Mechelen, Sporting Lokeren en STVV. Nu coacht hij de jeugd bij KFC Houtvenne. De Jupiler Pro League vindt hij duidelijk een pak minder boeiend dan vroeger...

"Vroeger nam ik in één weekend makkelijk drie matchen mee", vertelt Billen bij Het Belang Van Limburg. "Dat is gedaan. De herkenbaarheid is weg. Dertig-veertig jaar geleden kon je van heel wat ploegen alle of de meeste spelers opsommen. Bij Anderlecht, bijvoorbeeld, van nummer één Jean Trappeniers tot nummer elf Wilfried Puis. Als je me nu vraagt om vier spelers te noemen van pakweg Seraing, Eupen of Kortrijk, moet ik diep nadenken."

Natuurlijk volgt Billen ook STVV nog. "Je ziet dat bij STVV, waar ik graag heb gewerkt. De Haspengouwse ziel is weg. Voor alle duidelijkheid: dat is niet de schuld van de Japanners, want die hebben de club gered. Het Belgische voetbal leeft gewoon boven zijn stand. Ik las dat de 25 Belgische profclubs in 2022 een recordverlies van 156 miljoen euro boekten. Daarmee is veel gezegd."

Billen heeft ook verschillende buitenlandse avonturen op zijn naam staan. Zo was hij bondscoach van Swaziland en trainde hij clubs in Ivoorkust en Hongarije.