Coach van Milan-Belgen wordt levieten gelezen: 'Geen strateeg meer, maar tacticus'

Coach van Milan-Belgen wordt levieten gelezen: 'Geen strateeg meer, maar tacticus'

21-02-2023 10:51
1

Titelverdediger AC Milan is al even uitgeschakeld voor een nieuwe Scudetto. Na een barslechte periode zijn I Rossoneri er wel in geslaagd om hun voorbije drie wedstrijden te winnen (telkens met 1-0), maar veel beterschap zit er niet in het spel. Clubicoon Arrigo Sacchi veegt trainer Stefano Pioli de mantel uit.

Na een geweldige campagne 2021-2022 lijkt Pioli nu van geen hout pijlen te kunnen maken. De Italiaan wisselt vaak van basiselftal, wat onze landgenoten Charles De Ketelaere, Divock Origi, Alexis Saelemaekers en Aster Vranckx aan den lijve mogen ondervinden. Zij spelen de ene keer wel, de andere keer niet. 'Het syndroom van het succes heeft Milan geblokkeerd', schrijft Sacchi cryptisch in zijn column in La Gazzetta dello Sport.

De voormalige trainer legt uit wat hij daarmee bedoelt. 'Ze waren het niet gewoon om te winnen. Daardoor heeft Pioli schrik gekregen.' De huidige Milan-coach schakelde bijvoorbeeld over naar een vijfmansverdediging. Een slechte zet, oordeelt Sacchi. 'In Italië loont een tactische aanpak altijd, maar hou in je hoofd dat een tacticus altijd in het zand bijt tegen een strateeg.'

Sacchi maakt dus een onderscheid tussen beide termen. 'Een strateeg plaatst de speelstijl altijd centraal in zijn project. De tacticus moet grote kampioenschappen kopen om zijn gebrek aan organisatie te compenseren.' Volgens hem is Pioli dit seizoen van categorie één in categorie twee verzeild geraakt. 'Zijn Milan speelde (vorig seizoen, nvdr.) altijd met elf actieve spelers, zoals Napoli nu doet.' Als Pioli het weer over een andere boeg gooit, kunnen De Ketelaere en co daar misschien van profiteren door meer speelminuten te grijpen.