De winterklok tikt: geen haast bij Gent door brede, maar blessuregevoelige kern

De winterklok tikt: geen haast bij Gent door brede, maar blessuregevoelige kern

28-01-2023 13:00 Laatste update: 29-01-2023 11:31
4

De dagen worden langer, maar voor de wintermercato geldt het tegenovergestelde. Dinsdagnacht sluit de tussentijdse transfermarkt ongenadig haar deuren. Ook in de Jupiler Pro League wordt nog volop gejaagd op broodnodige versterkingen en fortuinlijke buitenkansjes. VoetbalPrimeur.be overloopt welk werk er nog op de plank ligt bij de Belgische topclubs. In deze vierde aflevering: KAA Gent.

Transferactiviteit tot dusver:
IN: Kamil Piatkowski (RB Salzburg)
UIT: Chinonso Emeka (AS Trencin), Andreas Hanche-Olsen (FSV Mainz), Elisha Owusu (AJ Auxerre)

De ingang
Van al te veel transfergekte is er tot nu toe weinig sprake geweest in de Ghelamco Arena. Dat hoeft ook niet, redeneren Ivan De Witte, Michel Louwagie en Hein Vanhaezebrouck. De Gentse drietand beseft dat de huidige spelerskern behoorlijk rijkelijk gestoffeerd is. Met de talentvolle Piatkowski kwam er bovendien toch al een geduchte aanwinst bij. Hij moet de vertrokken Hanche-Olsen doen vergeten. Voorin kijkt de club dan weer reikhalzend uit naar de terugkeer van Tarik Tissoudali, al zal dat minstens nog een maandje wachten zijn.

Het valt zeker niet uit te sluiten dat Gent daar in de laatste dagen van de mercato nog één of meerdere wintertransfers aan toevoegt. Ronkende namen hoeven echter niet meer verwacht te worden. De 22-jarige Valentin Ticu, een Roemeense linksachter, is daarentegen wel in beeld. Toch houden Vanhaezebrouck en co best een slag om de arm: kwaliteit en kwantiteit is er voldoende, maar jongens als Laurent Depoitre, Sven Kums of Vadis Odjida worden er niet jonger op. Hun blessuregevoeligheid bracht De Buffalo's in de heenronde al meermaals in de problemen.

Inkomende geruchten: Valentin Ticu (Petrolul)

De uitgang
Het vertrek van Hanche-Olsen werd al aangehaald. Met Owusu vertrok nog een andere basisspeler uit het verleden die dit seizoen evenwel (te) vaak op de bank verkommerde. Opnieuw beschouwt Gent dit verlies als 'makkelijk op te vangen'. Met de teruggekeerde Julien De Sart zijn er immers opties genoeg op het middenveld. Toch hoort daar opnieuw dezelfde kanttekening bij: als Kums en Vadis uitvallen, heb je plots een heel ander verhaal.

Over het merendeel van zijn selectie lijkt Vanhaezebrouck best tevreden te zijn. Enkel zomerdeal Jens Petter Hauge, van wie veel verwacht werd, geraakt maar niet in het juiste ritme. De kans is reëel dat hij voor het verstrijken van de transferdeadline nog andere lucht gaat opsnuiven. Voor het overige lopen er niet al te veel spelers in de kijker. De ongelukkige Davy Roef, die zijn plekje onder de dwarsligger verloor aan de meer bedrijfszekere Paul Nardi, is wel nog een kandidaat-vertrekker.

Uitgaande geruchten: Jens Petter Hauge (FC Groningen, Fortuna Sittard), Davy Roef (Stade Reims)