Nederland en Argentinië zijn nog niet van de FIFA af: zaak geopend

10-12-2022 16:12
6

De FIFA opent een zaak tegen zowel de Argentijnse bond (AFA) als de Nederlandse bond (KNVB). De ongeregeldheden rond de wedstrijd Nederland - Argentinië van vrijdag zijn daarvoor de aanleiding.

De tuchtcommissie onderzoekt 'mogelijke overtredingen' en 'ongepast gedrag van spelers en officials' na het einde van de wedstrijd tussen Nederland en Argentinië. Het ging zowel tijdens als na de wedstrijd behoorlijk mis tussen de spelers, terwijl ook de stafleden van beide teams het met elkaar aan de stok kregen. Scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz moest negentien keer geel trekken, maar krijgt achteraf forse kritiek omdat hij inconsequent floot en de wedstrijd niet onder controle had. Zowel Argentinië als het Nederlands elftal uitte na afloop onvrede over Lahoz.

Ondertussen is de FIFA niet blij met wat zich na de wedstrijd afspeelde. Spelers maakten elkaar het leven zuur en zochten elkaar na de winnende strafschop van Lautaro Martínez op, terwijl Lionel Messi verhaal kwam halen bij Edgar Davids en Louis van Gaal. Het moddergooien ging tijdens het rondje langs de pers gewoon door.

De FIFA heeft een zaak geopend tegen beide landen. De wereldvoetbalbond onderzoekt of Argentinië artikel 12 en 16 (wangedrag van spelers en scheidsrechters en orde en veiligheid in wedstrijden) overtreden heeft, terwijl Oranje alleen verdacht wordt van het overtreden van artikel 12.

"Het was een lastige wedstrijd", zei Argentinië-doelman Emiliano Martínez na de wedstrijd. "Ik vond dat we de wedstrijd controleerden, maar de scheidsrechter gaf min of meer alles aan hen. Na de 1-2 kantelde de wedstrijd volledig. De scheidsrechter gaf tien minuten blessuretijd zonder reden. Hij gaf meerdere keren een vrije trap buiten het strafschopgebied aan Nederland, alsof hij wilde dat zij zouden scoren. Hopelijk hebben we deze scheidsrechter niet meer, hij is nutteloos."