'WK voor Gholizadeh en co op losse schroeven: FIFA overweegt Iran uit te sluiten'

'WK voor Gholizadeh en co op losse schroeven: FIFA overweegt Iran uit te sluiten'

21-10-2022 20:10 Laatste update: 20:05
26

De FIFA overweegt serieus om Iran uit te sluiten van het WK in Qatar. Dit heeft te maken met het huidige politieke regime in het land. Een woordvoerder van de wereldvoetbalbond heeft inmiddels zelfs bevestigd aan Calciomercato dat er zaterdag zal worden vergaderd over de kwestie.

De heftige gebeurtenissen in Iran domineren al weken het wereldnieuws. Er zijn talloze protesten vanwege de grote hoeveelheid mensenrechtenschendingen, vooral onder vrouwen. De protesten namen grootse vormen aan nadat de pas 22-jarige Masa Amini onder verdachte omstandigheden kwam te overlijden.

De FIFA zou vanwege de huidige ontwikkelingen serieus werk willen maken van uitsluiting. De bond zou daarbij ook zijn geholpen door de Iraanse journaliste Masih Alinejad, die samen met een advocatenkantoor een verzoek bij de FIFA zou hebben ingediend om Iran niet langer deel te laten nemen aan het eindtoernooi. 

Mocht het land daadwerkelijk worden uitgesloten, dan zal onder meer Charleroi-speler Ali Gholizadeh komende winter bij de Carolo's blijven. Italië, dat het EK van 2020 won, zou op de nominatie staan om eventueel de plek van Iran in te nemen.