En nu, Lukaku? Nieuwe opdoffer tegen Arsenal zet deur naar vertrek verder open

En nu, Lukaku? Nieuwe opdoffer tegen Arsenal zet deur naar vertrek verder open

22-04-2022 17:00 Laatste update: 23-04-2022 20:45
13

Voor het eerst in twee maanden tijd mocht Romelu Lukaku het eerste fluitsignaal van een Premier-League-duel nog eens van binnen de groene rechthoek aanhoren. Het bleek echter een prelude op een valse symfonie: niet alleen ging Chelsea FC met 2-4 de boot in tegen Arsenal FC, ook Big Rom zelf kon zich niet onderscheiden. Hoe moet het nu verder met de Rode Duivel?

Dat Lukaku niet bepaald de meest gelukkige periode uit zijn loopbaan beleefd, is een huizenhoge deur intrappen. Het droomhuwelijk met grote liefde Chelsea is al lang verzand in een verzuurde relatie, met nauwelijks speelminuten en doelpunten in 2022, al staken blessures ook af en toe stokken in de wielen. Maar stevenen beide partijen af op een vechtscheiding? De laatste weken werd Lukaku in ieder geval uitvoerig in verband gebracht met een zomers vertrek, vooral richting de laars.

Aangezien de waan van de dag regeert in het voetbalwereldje, hangen kantelmomenten echter voortdurend in de lucht. De thuispartij tegen Arsenal kondigde zich enigszins zo aan. In de heenwedstrijd in het Emirates (inmiddels lichtjaren geleden, lijkt het wel) veegde Lukaku nog de vloer aan met zijn rechtstreekse tegenstanders. Deze woensdag volgde evenwel geen heruitgave van die glansprestatie. Lukaku werkte allesbehalve een povere partij af, maar de schijnwerpers op zich gericht krijgen, dat lukte nu ook weer niet. In het geval van de recordschutter aller tijden van de Duivels reageren die schijnwerpers immers slechts op één prikkel: doelpunten.

Net daar knelt, vervelend genoeg, het schoentje. In het lopende kalenderjaar wacht Lukaku nog steeds op zijn allereerste treffer in zowel de Premier als de Champions League. Nooit eerder stond zijn productie zo droog in een nationale competitie … Een onthutsende vaststelling voor een doelpuntenmachine pur sang, temeer omdat het de enige manier lijkt om de kar van een keikop als Thomas Tuchel te keren. Neen, hij past niet in ‘het systeem’, maar vroeg of laat moet elke trainer zwichten voor spraakmakende statistieken. Voorlopig beschikt Lukaku echter niet over de cijfers om zijn rapport op te smukken.

Lukaku in 2022
Premier League: vijf basisplaatsen, drie invalbeurten, nul goals

Champions League: nul basisplaatsen, twee invalbeurten, nul goals

Tot overmaat van ramp heeft Big Rom er recent nog een concurrent bovenop gekregen. Vanuit het niets is Timo Werner weer aan de oppervlakte komen drijven onder Stamford Bridge, met vier doelpunten in de laatste drie wedstrijden. Ook tegen Arsenal flikkerde zijn naam op het scorebord, in tegenstelling tot die van zijn Belgische spitsbroeder. Het leidde er mede toe dat Tuchel niet Werner, maar Lukaku nog voor het uur naar de kant haalde voor die andere Duitse mede-aanvaller, Kai Havertz. Als pijnlijke uitsmijter liet zijn coach nog verstaan dat Lukaku ‘best een voorbeeld kan nemen aan Werner’, die zich ook vanuit het niets terugknokte. Eén schrale troost: na zijn wissel gaf Chelsea een virtueel gelijkspel nog uit handen, van 2-2 naar 2-4. Zelfs als Lukaku daar stiekem een vuistje voor balde, lijkt dat zijn situatie echter geen nieuwe uitzichten te verschaffen.

En dus oogt een vroegtijdige exit steeds waarschijnlijker. In de Serie A worden de ontwikkelingen rond Lukaku (of het gebrek eraan) in elk geval met argusogen gevolgd. Niet enkel Internazionale ligt op de loer, zo blijkt, maar ook stadsgenoot AC Milan zou wel eens een blikje durven werpen. Best opvallend, want I Rossoneri zijn hard op weg om met Divock Origi al een Belgisch speerpunt weg te kapen over het Kanaal. Eentje is geentje, lijkt het motto op San Siro te luiden. Wat er ook van waar is, vanuit het oogpunt van Lukaku is de zaak stilaan zo klaar als een klontje. Enkel als Tuchel de Stamford-brug afrijdt, ligt er eventueel nog een toekomst bij The Blues. Anders dringt een vertrek zich onherroepelijk op.