Sheriff-coach vecht in Oekraïne: Heb besluit genomen, het is oké

Sheriff-coach vecht in Oekraïne: "Heb besluit genomen, het is oké"

04-03-2022 09:30 Laatste update: 09:51
4

FC Sheriff-trainer Yuriy Vernydub kon naar eigen zeggen niet anders dan terugkeren naar Oekraïne om mee te vechten tegen Rusland. Dat laat hij weten in een uitgebreid interview met de BBC.

Vernydub wist eerder dit seizoen nog te stunten in het Estadio Santiago Bernabéu door Real Madrid met 1-2 te verslaan. Nu geeft hij gehoor aan de oproep van de Oekraïense premier Volodymyr Zelensky om zijn land te verdedigen. "De mensen die dicht bij mij staan probeerden mij te stoppen, mijn vrouw, mijn kinderen en kleinkinderen. Maar ik was standvastig en bedankte mijn vrouw voor haar steun. Ze kent mijn karakter. Als ik een beslissing neem, dan blijf ik daar bij."

"Mijn kinderen, hun vrouwen en mijn kleinkinderen gaan mogelijk naar Moldavië, maar mijn vrouw en ik blijven hier", vervolgt Vernydub. "Ik ben op dit moment niet ver van het conflict verwijderd. De hevigste gevechten vinden zo'n 120 kilometer hiervandaan plaats. Maar ik heb mijn besluit genomen, het is oké. Ik ben niet bang." In zijn jonge jaren vervulde de oefenmeester al zijn dienstplicht, waardoor hij om kan gaan met wapens.

Vernydub stelt deel uit te maken van een 'gek collectief'. "Het is bijzonder om deel uit te maken van zo'n team met verschillende karakters, maar iedereen is verenigd, vriendelijk en tot op het bot gemotiveerd. We delen alles." Wat zijn rol in het leger is, mag hij niet onthullen. Wel staat hij klaar om de strijd aan te gaan. "Ik kan Poetin en zijn omgeving niet begrijpen. Ze noemden ons fascisten, nazi's... Ik kan niet eens woorden vinden om te beschrijven wat ze doen. Ze vallen huizen van burgers aan, maar zeggen dat ze alleen de infrastructuur aan banden leggen. Ze liegen."

"Toen we Real Madrid versloegen, kon ik me deze situatie niet voorstellen. Begin februari kwamen de twijfels. Het nieuws over dit onderwerp werd intenser. Toen begon ik me zorgen te maken", vervolgt Vernydub. "De spelers bleven vragen waarom ik zo verdrietig was. Ik zei dat er iets stond te gebeuren. Ze zeiden steeds dat dat niet zo was, maar ik vóélde het gewoon. Maar ik twijfel er niet aan dat Oekraïne deze oorlog zal winnen."