Getuigenis over het talent van Debast (Anderlecht): Hij heeft magische voeten

Getuigenis over het talent van Debast (Anderlecht): "Hij heeft magische voeten"

16-02-2022 11:30
7

Zeno Debast, die ondertussen als twee wedstrijden lang fungeert in de basis van RSC Anderlecht, was voorbestemd om te slagen. Dat is de boodschap van vele getuigenissen. DH Sport sprak met een aantal spilfiguren in de prille carrière van de verdediger van Anderlecht. 

Geen Sergio Ramos, Giorgio Chiellini of zelfs Vincent Kompany in zijn lijst. Zeno Debast verkiest sinds klein ventje steeds de dribbel boven de ruwe tackle. Toen hij zijn vader Raf vergezelde naar diens voetbalwedstrijden, kon hij het niet laten om te jongleren in de middencirkel. Van kinds af aan was hij geobsedeerd door de bal en alles wat je die kan laten doen. Een verdediger die goed uit de voeten kan, dat lijkt de stempel te zijn de hij nu al krijgt.

Eén seizoen was genoeg
Zeno was pas vijf jaar oud toen hij begon te spelen. En hij toonde toen al meer vaardigheid dan andere kinderen van zijn leeftijd, dat vertelt zijn voormalige trainer. Toen al was het duidelijk dat hij een aangeboren talent bezitte. Zeno kwam bij Pepingen-Halle toen hij vijf jaar oud was. Eén seizoen was genoeg. "We hadden het project 'Foot and Fun' opgezet", begint Arvid De Koster, coach van de U7's en Debast's eerste mentor. Kinderen van clubs in en rond de hoofdstad werden uitgenodigd om bij Sporting te komen trainen. "We hebben hem meteen overhaald om naar Anderlecht te komen," vervolgt De Koster. 

Veel posities
Jaren later belandde hij in de U18 van beloftentrainer Mohamed Ouahbi. Hij speelde op veel posities in de jeugd van Anderlecht maar Ouahbi haalde hem als verdediger naar de beloften. "En we hebben hem zeker niet van plaats laten veranderen," vertelt Ouahbi. Het was duidelijk dat hij zijn goede voeten op die plek het best zou kunnen gebruiken. 

"Magische voeten"
Maar hij kwam bij de U18 niet aan met de status van een wonderkind. In het team van Ouahbi zaten ook Mario Stroeykens en Roméo Lavia. Twee overtreffende talenten. "Debast is toch zeer getalenteerd. Ik hoor wel eens dat hij veel geleerd heeft van zijn jaren hoger op het veld," zegt Ouahbi. Sommige mensen kunnen 30 jaar op het middenveld staan en niet zijn voeten of zijn visie hebben. Het is aangeboren. Hij heeft magische voeten en een scanner als ogen."