Wie is Amadou Onana? Vroeger jeugdspeler van Anderlecht, nu debutant bij Lille

Wie is Amadou Onana? Vroeger jeugdspeler van Anderlecht, nu debutant bij Lille

16-08-2021 12:30 Laatste update: 19:21

Amadou Onana, vanaf vandaag 20 jaar, debuteerde zaterdag met kampioen OSC Lille in de Ligue 1. De jonge Belgische middenvelder is naar verluidt een groot talent. Wie is hij precies, wat zijn zijn kwaliteiten en hoe verliep zijn carrière tot dusver? VoetbalPrimeur.be schetst een profiel.

Onana werd geboren in Dakar, de hoofdstad van Senegal. In de straten van de metropolis voetbalde hij dag en nacht met zijn vrienden. Toen hij 11 jaar was vertrok hij met zijn familie naar Brussel, waar zijn vader al een lange tijd voorheen leefde. Zelf zag hij het vertrek naar België als een grote opportuniteit voor zijn studies,… maar ook voor een mogelijke voetbalcarrière.

Start van iets groots
Als kleine jongen kwam hij al snel terecht bij grote clubs als RSC Anderlecht, White Star Bruxelles en Zulte-Waregem. Toen Onana nauwelijks 16 jaar was, kreeg hij de kans om bij Hoffenheim te gaan voetballen. Een grote stap, maar ook een grote kans om iets moois uit te bouwen. Bij Hoffenheim speelde hij mij bij de U17 en U19. Sinds zijn optreden in de Duitse jeugdreeksen krijgt hij ook kansen bij de nationale jeugdploegen. Zo is hij sinds de U17 van de nationale ploeg een vaste waarde.

Image from Gyazo

De doorbraak
In de zomer van 2020 verhuisde Onana van Hoffenheim naar Hamburg SV. Niet om er verder in de jeugdreeksen te spelen, wel om als basisspeler in de Bundesliga 2. te spelen. In totaal speelde hij 26 wedstrijden voor de Duitse club. Toen hij in zijn eerste seizoen in de eerste ploeg onmiddellijk potten brak, was er onmiddellijk grote interesse van Europese clubs. Zeker toen hij in juni tot kapitein werd benoemd van de Rode Duivels U21.

Uiteindelijk werd begin augustus de transfer van Hamburg SV naar LOSC Lille gerealiseerd. Prijskaartje: 7 miljoen. 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Amadou Onana (@its_onana)

Debuut
Zaterdag mocht de - toen nog - tiener zijn debuut maken in de Ligue 1. Hij kreeg een klein halfuur in de 0-4 nederlaag tegen Nice. Niettemin wordt er veel verwacht van de Belgische middenvelder. Hij kreeg een contract tot in de zomer van 2026.

Het profiel 
Amadou Onana is een verdedigende middenvelder die, als het moet, ook dan fungeren als box-to-box-middenvelder of centrale verdediger. Hij is officieel rechtsbenig, maar menig voetbalkenner zal al gezien hebben dat hij perfect tweevoetig is. Onana is de perfecte stofzuiger voor de verdediger en heeft ook nog eens een goede doorsteekpass en een hard schot. Overigens is het een grote jongen van 1,94 meter groot. 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s