Uitgerekend Muñoz bezorgt Genk in extremis eerste zege tegen koploper Kortrijk

07-08-2021 22:39
17

KRC Genk heeft op de valreep een gouden driepunter veroverd op het veld van KV Kortrijk. Het duel leek af te stevenen op een gelijkspel, tot in blessuretijd de winnende 1-2 op de voet van Daniel Muñoz viel, uitgerekend de schlemiel van tegen Shakhtar Donetsk.

Coach Luka Elsner noemde Genk voor aanvang ‘de beste ploeg van het moment’ en het leek alsof de bezoekers die woorden wilden rechtvaardigen in de openingsminuten. De troepen van John van den Brom eisten meteen de bal op en lieten aanvallende intenties zien, maar de doelkansen vielen wel aan de overkant. Al na zeven minuten leverde man-in-vorm Faïz Selemani een waarschuwing af. Die viel in dovemansoren, want na een kwartier had Kortrijk haar openingsgoal alsnog te pakken. Teddy Chevalier kopte van dichtbij binnen.

Genk moest het laken nog meer naar zich toe trekken, maar voor de pauze bracht dat weinig concrete dreiging teweeg. Kristian Thorstvedt kreeg misschien de beste kans, maar reageerde niet scherp genoeg. Aan de overzijde bleef het uitkijken voor de omschakeling van de Kortrijkzanen. De verrassende koploper kon vooral via Marlos Moreno enkele keren gevaarlijk ontsnappen. Zo slaagde Genk er in de eerste 45 minuten niet meer in om een vuist te maken.

Dan toch!
Na de pauze tapten de Limburgers uit een ander vaatje. Met de ingekomen Mike Trésor als spil legden zij de ene na de andere vlotte combinatie op de mat. Nu ontsproten daar wél kansen uit. Altijd leuk wanneer één van die eersten er meteen invliegt. Wie anders dan Paul Onuachu nam zijn verantwoordelijkheid. De Gouden Stier van vorig seizoen torende boven iedereen uit op een hoekschop. Na die gelijkmaker werd Genk enkel sterker. Kortrijk kon niet anders dan  achteruit kruipen, wat het wel met veel overgave deed. De bezoekers doken geregeld in de vijandelijke zestien meter op, maar telkens liep er op het einde wel iets spaak.

In het slotkwartier slaagde KVK er steeds beter in om de druk van het eigen doel weg te houden, al zat zelf nog eens tegenprikken er niet meer in. In de blessuretijd ging het alsnog mis. Marko Ilic greep nog puik in op een plaatsbal van Théo Bongonda, maar uit de daaropvolgende hoekschop viel dan toch de 1-2. Uitgerekend de verguisde Muñoz duwde van dichtbij binnen. Zo lijdt Kortrijk haar eerste puntenverlies, terwijl Genk eindelijk eens drie punten kan bijschrijven. Dat moet vertrouwen geven voor dinsdag, als het de Play-Offs van de Champions League wil bereiken. In Kiev moet het de 1-2-nederlaag tegen Shakhtar Donetsk uit de heenwedstrijd ongedaan maken.