Succesreeks van La Squadra in perspectief: tussendoor verloren Duivels twee keer

Succesreeks van La Squadra in perspectief: tussendoor verloren Duivels twee keer

Gepubliceerd: zondag 20 juni 2021 om 22:35zo 20-06-2021 om 22:35

Italië won ook haar derde groepsmatch op het EK en plaatste zich zo met een comfortabele negen op negen voor de achtste finales. De cijfers klinken inmiddels hallucinant: 29 duels op rij ongeslagen, nu al elf keer de nul kunnen houden. Maar hoe verhouden die zich ten opzichte van die van de Rode Duivels? VoetbalPrimeur.be zoekt het uit.

Italiaanse zegereeks
Het zijn fantastische tijden voor de Italiaanse tifosi. Op dit EK loopt alles op wieltjes. Dat komt hoegenaamd niet uit de lucht gevallen, want ook in aanloop naar het toernooi presteerde La Squadra erg overtuigend. Inmiddels zit de ploeg aan 29 achtereenvolgende wedstrijden zonder nederlaag. Daarvan speelde het er vijf gelijk; de overige 24 gingen dus gewonnen. De laatste misser dateert alweer van 10 september 2018 (!). Die dag bleek Portugal te sterk in het kader van de UEFA Nations League (1-0).

Op kwantitatief vlak is die winstreeks van Italië natuurlijk fenomenaal, maar hoe moeten we de tegenstand in die tweeënhalf jaar inschatten? Sinds die nederlaag in 2018 kruisten slechts twee landen met naam en faam het Italiaanse pad: opnieuw Portugal en Nederland. Beide keren eindigde die confrontatie op een gelijkspel. Voor het overige moesten de troepen van Roberto Mancini slechts twee keer een andere EK-ganger partij geven. Tegen Finland werd twee keer gewonnen, de Polen slaagden erin de nul te houden.

Duivels doen nauwelijks onder ...
De azuurblauwe winstreeks mag dus met een korreltje zout genomen worden. Hoe zit het met de prestaties van de Rode Duivels over die periode heen? Wat de Italianen niet meer deden, namelijk verliezen, overkwam ons land nog twee keer. De knotsgekke 5-2-zeperd tegen Zwitserland staat nog op ieders netvlies gebrand, in 2020 ging ook een ander Nations-League-duel tegen Engeland verloren (2-1). 

Vanzelfsprekend mochten de Duivels wel een pak vaker al juichend van het veld stappen. Liefst 23 keer trokken zij aan het langste eind, met daar nog eens vier gelijke spelen bovenop. In punten uitgerekend komt dat neer op 73 uit 84. De Italianen zijn na Wales op 77 uit 87 gekomen. Als de Rode Duivels maandag van Finland winnen, hangen de bordjes dus nagenoeg in evenwicht. 

Belangrijke nuance: de tegenstand van de Rode Duivels oogde de voorbije tweeënhalf jaar een pak uitdagender dan die van de Italianen. Met Zwitserland, Nederland, Rusland, Denemarken, Schotland, Engeland, Wales, Tsjechië én Kroatië keken ze niet minder dan negen landen in de ogen die momenteel ook actief zijn op het EK.

Verdediging staat pal
Italië weet niet alleen niet meer wat verliezen is, het slikt ook geen tegentreffers meer. De laatste die het net van La Squadra wist te laten trillen, is Donny van de Beek. Op 14 oktober 2020 bracht hij Nederland op gelijke hoogte in Bergamo (1-1). Sindsdien hield voornamelijk Gianluigi Donnarumma elf keer de nul. Een oninneembare vesting lijkt het wel.

Op dat vlak moeten de Rode Duivels zonder blikken of blozen hun meerdere erkennen. In de daaropvolgende maanden moesten Thibaut Courtois en Simon Mignolet zich samen zeven keer omdraaien. Slechts vier keer slaagde ons land er nog in de netten schoon te houden. Opnieuw is de zwaardere tegenstand wel een verzachtende factor. Hoe dan ook: als beide landen elkaar in de ogen kijken in de kwartfinales, zijn statistieken eigenlijk niet meer van tel ...

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Poll

Wie schat jij momenteel het sterkst in?

België
41%
Italië
33%
Fifty-fifty
25%
(189 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws