VP’s Elftal van het Seizoen: de beste spits uit de Jupiler Pro League 2020-2021

VP’s Elftal van het Seizoen: de beste spits uit de Jupiler Pro League 2020-2021

25-05-2021 10:30 Laatste update: 23:34
12

Na een vreemd, maar daarom niet minder aantrekkelijk Covid-seizoen is de Jupiler Pro League op haar einde gekomen. Onder het motto ‘goede tradities zijn er om te behouden’ gaat VoetbalPrimeur.be op zoek naar de uitblinkers van de voorbije campagne. Zij vormen VP’s Elftal van het Seizoen 2020-2021. In deze achtste aflevering: de beste spelmaker.

Per positie stelt VoetbalPrimeur.be een selectie van een handvol kandidaten op waaruit te kiezen valt. Zowel onze redactie als jullie, de lezers, hebben voor vijftig procent inspraak in de uiteindelijke gelukkige. Op donderdag 27 mei gaan de stemlijnen dicht en wordt het allerbeste elftal van het voorbije seizoen gepresenteerd.

Thomas Henry (Oud-Heverlee Leuven)
Als nummer twee van de topschuttersstand eindigen met een achterstand van twaalf (!) doelpunten op de winnaar, dat moet zowat een wereldrecord zijn. Toch betekent dat allerminst dat Henry zomaar een pannenkoek is. De Franse laatbloeier teert op een overgevoelige neus voor goals, maar blijkt ook in het meevoetballen een kraan. Drie jaar geleden ging hij nog door het leven als een grijze muis in de derde klasse bij onze zuiderburen, nu dringt de vraag zich op of Henry het niet moet proberen aan de Belgische top.

Dieumerci Mbokani (Royal Antwerp FC)
Een grand cru was het zeker niet. Integendeel, waarschijnlijk maakte Dieu één van zijn matigste campagnes ooit mee in ons land. Niettemin blijft zijn meerwaarde onmiskenbaar bij het huidige Antwerp. Dat viel vooral op in dat ene duel in het Lotto Park, waar een geprikkelde Mbokani nog eens een staalkaart van zijn indrukwekkende kwaliteiten liet bewonderen. Jammer genoeg wist hij die motivatie nadien niet vast te houden. Midden 2021 dringt de vraag zich op: moet The Great Old het contract van de 35-jarige Congolees nog verlengen?

Lukas Nmecha (RSC Anderlecht)
Ook huurlingen kunnen een welgemikt schot in de roos zijn! Doorbreken bij Manchester City, daarvoor was Nmecha nog wat te groen achter de ogen, maar het lijntje naar Vincent Kompany was snel gelegd. Het heeft de Duitse belofte-international deugd gedaan, want de voorbije maanden was hij van goudwaarde voor Anderlecht. Hoewel hij geen rasechte sluipschutter is, wegen zijn kracht en slimme looplijnen negentig minuten lang op de vijandelijke verdediging. Paars-wit zal er alles aan doen om hem te houden, maar dat wordt nagelbijten.

Paul Onuachu (KRC Genk)
Naast de Nigeriaan kan je simpelweg niet kijken, letterlijk en figuurlijk. Met de Gouden Stier op de rug en de trofee voor Profvoetballer van het Jaar op de schouw verlaat Onuachu straks voor 99,9 procent zeker onze Jupiler Pro League. Het is hem gegund, want de boomlange spits beleefde een monsterlijk seizoen. Zijn doelpuntenproductie (liefst 33 stuks!) spreekt voor zich, maar daarnaast diende hij als onaantastbare kapstok voor de vele aanvalspatronen van revelatie Genk. Totaalpakket!

Smail Prevljak (KAS Eupen)
Scoren met de glimlach, met zo’n voornaam stond het eigenlijk in de sterren geschreven. Voor aanvang van het seizoen kreeg Eupen hier en daar een sterretje als outsider, maar die verwachtingen konden de Panda’s niet waarnemen. Integendeel, zonder de inbreng van Prevljak had het wel eens knokken tegen de degradatie kunnen worden. De Bosniër scoort bijzonder gemakkelijk en pakt ook geregeld uit met een technisch hoogstandje. Een spits die een ploeg beter maakt, daar droomt iedereen van.

Roman Yaremchuk (KAA Gent)
Betrokken in bijna de helft van alle doelpunten van de Buffalo’s dit seizoen, die statistiek zegt voldoende. Op zijn 25e lijkt Yaremchuk nu echt wel klaar voor de stap naar een topcompetitie. Toegegeven, zijn gebrek aan efficiëntie blijft een euvel. Anderzijds slaagt de Oekraïner er telkens opnieuw in om een vijftiental competitietreffers af te leveren. Dat betekent vooral dat hij een enorm aantal kansen afdwingt. In onze vaderlandse competitie is het zoeken naar een spits die completer is: Yaremchuk kan spurten, koppen, dribbelen, hoeken induiken én slim positie kiezen voor doel.

Welke spelmaker vond jij de beste van het JPL-seizoen 2020-2021? Laat het weten via de poll en in de reacties!