Antwerp pakt derde plaats na winst en spookdoelpunt Lamkel Zé tegen Anderlecht

23-05-2021 20:22 Laatste update: 20:46
112

Royal Antwerp FC heeft het seizoen kunnen afwerken met een derde plek in de stand. In eigen huis slaagde het erin om de drie punten te pakken. Het werd 1-0 tegen RSC Anderlecht, al was er ook veel te doen om het 'spookdoelpunt' van Didier Lamkel Zé.

Na de pandoering van afgelopen donderdag tegen Genk wijzigde Antwerp-coach Vercauteren zijn elftal op drie plaatsen. Batubinsika, Gerkens en Lamkel Zé kwamen in de ploeg ten koste van Miyoshi, De Sart en de geblesseerde Lukaku. Vincent Kompany daarentegen voerde een wissel door ten opzichte van de wedstrijd tegen Club Brugge. Amuzu kwam aan de aftrap ten nadele van Ashimuru.

Anderlecht al vroeg met 10
Het was een gezapig begin van de wedstrijd waarin Anderlecht de eerste aanvallende impulsen vertoonde, echter zonder echt grote kansen  te creëren. Na zeven minuten knalde Anderlecht-kapitein Albert Sambi Lokonga voor de eerste keer richting het doel van Antwerp. De Antwerp-doelman zweefde da bal uit zijn doel.

Na twaalf minuten spelen zagen we de eerste echte opwinding nadat Miazga na een foute balcontrole de bal verspeelde en zich genoodzaakt zag Didier Lamkel Zé neer te halen. Scheidsrechter Boucaut oordeelde dat de Anderlecht-verdediger de laatste man was en stuurde de Amerikaan met een rode kaart naar de kleedkamer. Hierdoor moest Anderlecht al vroeg met 10 man verder.

Voor Antwerp vertaalde deze nummerieke overmacht zich echter niet in het spelbeeld. De thuisploeg kreeg weliswaar meer de bal van Anderlecht, maar speelde in een veel te laag tempo om het jonge Anderlecht voetballend te verontrusten. Toch wist ‘The Great Old’ op slag van rust -via twee standaardsituaties- bijna op voorsprong te komen. Eerst kopte De Laet een hoekschop op de paal en een minuut later verschalkte Cobbaut –na een vrije schop van Verstraete- ei zo na zijn eigen doelman. Zo gingen we rusten met een 0-0 tussenstand.

Lamkel Zé ontbindt zijn duivels
Bij de start van de tweede helft bleek al snel dat Antwerp een versnelling hoger wilde schakelen. Dit resulteerde in de 48ste minuut in de 1-0 voorsprong voor de Antwerpenaren. Buta zette goed voor richting de tweede paal en vond Lamkel Zé. De meest besproken figuur van het afgelopen seizoen kopte raak. Even was er twijfel of de bal al dan niet de doellijn overschreden had, maar het feestje voor The Great Old ging dan toch door.

Anderlecht kwam deze klap niet meer te boven en had met tien man moeite om het doel van Antwerp te bereiken. Verder dan enkele afstandsschoten van Nmecha kwam Paars-wit niet meer. Zodus wint Antwerp het rechtstreekse duel voor de laatste voorronde van de Europa League. Het Anderlecht van Vincent Kompany moet tevreden zijn met deelname aan de Conference League.