Vijf schijnwerpers op speeldag vijf: alles kan in de plooi vallen … of net niet

Vijf schijnwerpers op speeldag vijf: alles kan in de plooi vallen … of net niet

19-05-2021 11:15 Laatste update: 18:08
18

Eén ding is zeker: zondag valt het doek over de Jupiler Pro League 2020-2021.  Midweeks kunnen een heleboel vraagtekens echter al ingevuld worden, niet in het minst rond de titelstrijd. Welke verwachtingen springen in het oog op deze vijfde speeldag? VoetbalPrimeur.be lijst vijf redenen op waarom je je best schrap zet op het puntje van de zetel.

Koppijn of kopzorgen?
Club Brugge staat vrijdag sowieso op met een Dafalgan in de hand, maar om welke reden? De sterren staan alvast uitstekend om de zeventiende landstitel uit de clubgeschiedenis te veroveren. Als KRC Genk in de vooravond niet wint van Royal Antwerp FC is het al zover, maar uiteraard wil Blauw-Zwart zelf de puntjes op de ‘i’ zetten in het hol van de Brusselse leeuw. Zelfs een gelijkspel volstaat voor een vreugde-uitbarsting, ongeacht het resultaat in Genk. Stiekem bidt de neutrale fan natuurlijk dat het helemaal anders uitdraait. Op de slotspeeldag wacht hopelijk een hypothetische zenuwenslag van jewelste: Club-Genk. 

Ridder-of-mis in Deurne
Voor The Great Old kan het eigenlijk nog alle kanten uit. De titel is inmiddels gaan vliegen, maar posities twee tot en met vier behoren wel nog tot het aanbod. Eerst en vooral wordt de verplaatsing naar Genk cruciaal. Verliest Antwerp, dan moet het zich richten op plek drie, maar ook RSC Anderlecht zal er alles aan doen om die uit de brand te slepen. 

Afspraak met de geschiedenis
Ook in de Europe Play-Off gieren de zenuwen door de keel. Verrassend genoeg houdt KV Mechelen, dat als hekkensluiter van start ging, op twee wedstrijden van het einde de sleutels in handen. Zelf winnen in Oostende en hopen op puntenverlies van KAA Gent, dat is het recept voor de troepen van Wouter Vrancken. Als dat gebeurt, schrijft Malinwa een hoofdstuk bij in een boek dat al 28 jaar gesloten is. Het dateert namelijk al van 1993 dat het nog eens mocht aantreden in Europa, toen KV er in de achtste finales van de UEFA Cup uitging tegen Cagliari.

EK-blues
Slechts een halve week zitten er tussen de vorige speeldag en de komende, en toch vond er een behoorlijke aardverschuiving plaats. Roberto Martinez maakte maandag immers zijn EK-selectie bekend. Die zal hoe dan ook inspelen op de ingesteldheid van enkele JPL-uitblinkers. Aangezien de definitieve keuze van 26 al vast ligt, heeft het voor enkele afgevallen kandidaten geen zin meer om zich te tonen. Hoe zullen pakweg Théo Bongonda, Brandon Mechele of Yari Verschaeren daarop reageren? Anderzijds heeft Hans Vanaken misschien wel een boost gekregen. Hij is er als enige veldspeler uit onze vaderlandse competitie wél bij. Afwachten of de spelverdeler die selectie mag vieren met een basisstek in het Lotto Park.

Nog één keer persen
Elf doelpunten tegen in drie wedstrijden, dat is even slikken. Vooral omdat KV Oostende het niet meer gewoon is, geen grip hebben op de tegenstander. Het meeste sap lijkt uit de sinaasappel verdwenen te zijn, waardoor het seizoen van de kustboys zowaar een zure nasmaak dreigt te krijgen. Dat zou volledig onterecht zijn, want Alexander Blessin leverde een verfrissend KVO af, dat terecht trots mag zijn op haar voetbalvisie. Slaagt de Duitser erin zijn elftal nog één keer uit te persen? KV Mechelen kloppen zou betekenen dat het laatste Europese ticket nog steeds voor het grijpen ligt op de slotspeeldag.