Anderlecht zit met dubbel probleem: Het intrinsiek scorend vermogen is beperkt

Anderlecht zit met dubbel probleem: "Het intrinsiek scorend vermogen is beperkt"

Gepubliceerd: zaterdag 27 februari 2021 om 13:18za 27-02-2021 om 13:18

RSC Anderlecht trekt zondagmiddag naar Standard Luik voor een kraker met het mes op de keel. Dat geldt overigens ook voor de Luikenaars, want beide ploegen hebben dringend drie punten nodig om de hoop op de top-vier levend te houden. Maar hoe gaat Anderlecht in vredesnaam een doelpunt maken aan de Maas? Gert Verheyen wikt en weegt de aanvallende onmondigheid.

Tegen KV Kortrijk (0-2) trapte paars-wit geen enkele keer tussen de palen, net als de week ervoor in Cercle (0-0). Verheyen ziet twee factoren die een rol spelen. Allereerst is er het gebrek aan aanvoer. "Kijk eens wie de assists vanaf de zijkant gaf. Tau en Doku zijn weg. Mykhailichenko mag niet meer meedoen. Murillo, die meer niet dan wel speelt. Verschaeren is geblesseerd. Tja", somt de analist op in Sportwereld.

Bovendien ontbreekt het ook aan killerinstinct, aldus Verheyen. "Hoe komt het dat ze al twee wedstrijden geen bal meer tussen de palen geven?", stelt hij een retorische vraag. "Tegen Kortrijk stonden drie spelers aan de aftrap die dit seizoen in de competitie scoorden. Nmecha, Lokonga en Mukairu. Reken Nmecha niet mee en de rest van de basis vertegenwoordigde samen vier goals. Het intrinsiek scorend vermogen is dus beperkt. Hun pressing is trouwens wel goed. Dat leverde al goals op."

Kompany valt weinig te verwijten
Sommigen wijzen trainer Vincent Kompany met de vinger, maar Verheyen zet hem uit de wind. "Er zijn trainers die ernaar kijken wie in het verleden al scoorde, wanneer ze hun ploeg opstellen. Omdat ze dat belangrijker vinden dan een veldbezetting of spelsysteem", weet het icoon van Club Brugge. "Je kan discussiëren over zijn keuzes, maar Kompany heeft geen spelers die scoren. Hij moet kiezen tussen een speler met één goal of assist en iemand met twee stuks. Goals kosten geld. Kijk naar Club, dat Bas Dost kocht."

Toch moet Kompany ook zelf in de spiegel kijken. "De vraag hoort te zijn: moet je iets beogen wat je spelers niet wekelijks kunnen uitvoeren? Ik vind daarom ook niet dat je het van die jongens mag verwachten. Indien ­Anderlecht straks derde of vierde eindigt, is dat fantastisch goed gedaan. Eigenlijk mag je niet kwaad zijn als ze zevende of achtste eindigen", besluit Verheyen.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Poll

Wat vind jij het grootste probleem bij Anderlecht?

De aanvoer
25%
De afwerking
53%
De keuzes van Kompany
22%
(87 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws