Breaking news

Geen proflicentie toegekend voor Moeskroen voor volgend seizoen

Vijf redenen om uit te kijken naar Standard-Anderlecht, duel der gevallen gloriën

Vijf redenen om uit te kijken naar Standard-Anderlecht, duel der gevallen gloriën

Gepubliceerd: vrijdag 26 februari 2021 om 11:00vr 26-02-2021 om 11:00

Laatste update: zaterdag 27 februari 2021 om 19:37za 27-02-2021 om 19:37

Sunday, Super Sunday! Of hoe gaat die befaamde hit van U2 weer? In ieder geval kan de Belgische voetbalfan zich op de laatste dag van februari verheugen op twee rivalenstrijden uit de oude doos, waaronder Standard Luik versus RSC Anderlecht. Ooit stonden beide clubs bovenaan de voedselketen, anno 2021 worden ze al te vaak zelf opgegeten. Wat mogen we verwachten? VoetbalPrimeur.be zocht én vond vijf redenen om jezelf aan het scherm te kluisteren.

De waanzinnige race naar Play-Off 1
Alle rivaliteit en historie ten spijt staan er op Sclessin in de eerste plaats drie levensbelangrijke punten op het spel. Die zouden voor beide elftallen als geroepen komen, want deelname aan Play-Off 1 is twijfelachtiger dan ooit. Niet alleen zijn de plaatsjes beperkter, aangezien er slechts vier ploegen de deur kunnen openbonken, maar daarnaast komt ook zowat de halve competitie nog in aanmerking voor een toegangskaartje. Of had u voor aanvang van het seizoen gedacht dat pakweg KV Mechelen, OH Leuven, KV Oostende én Zulte Waregem op zes speeldagen van het einde nog op een zucht van de top-vier zouden liggen? Vanwege die moordende concurrentie staat puntenverlies op Super Sunday haast gelijk aan een doodsvonnis tekenen.

Crisis van Brussel tot Luik
Stond er nog niet genoeg druk op de ketel, dan voegen de recente resultaten van beide grote namen een laatste vleugje spanning toe. Bij zowel Standard als Anderlecht kleuren de cijfers immers bloedrood. De overname van Mbaye Leye startte nochtans veelbelovend. Intussen beleeft de kersverse coach zijn eerste stormpje, na een povere drie op vijftien. Vincent Kompany hoeft daar hoegenaamd niet smalend over te doen, want in hun laatste elf competitieduels trokken zijn troepen slechts drie keer aan het langste eind. Winst in de kraker zou zomaar de kentering kunnen inluiden; de verliezer ziet ongetwijfeld zwarte sneeuw. De ideale ingrediënten voor een risicoloos gelijkspel? Laat ons duimen van niet.

Kan Bodart handschoenen thuislaten?
90 minuten voetbal tegen Cercle Brugge: nul schoten binnen het kader. 90 minuten voetbal tegen KV Kortrijk: nul schoten binnen het kader. Beter kan het euvel van Anderlecht niet geïllustreerd worden. Het naïeve kantje uit de begindagen heeft Kompany al even laten varen, maar tot op heden blijft het een bijzonder lastige beproeving om doelgerichtheid aan het spel toe te voegen. Vindt paars-wit die verticaliteit uitgerekend aan de boorden van de Maas? Als dat lukt, staat er met Arnaud Bodart wel één van de standvastigste doelmannen uit ons land in de weg. En wees gerust: die handschoenen zal hij wel bij zich hebben.

Terugkeer van talisman Amallah
Scoren doet Standard alvast vlotter dan de aartsrivaal (40 vs 36), zeker de voorbije weken. Toch ontbreekt het de jongens van Leye geregeld aan enige standvastigheid. De hoop in bange dagen luistert naar de naam Selim Amallah. De Marokkaanse international kent een kwakkelseizoen, maar is nu voor de zoveelste keer weer klaar voor de dienst. Daarmee recuperen de Rouches niet zomaar een belangrijke pion, maar simpelweg een talisman. In de negentien matchen waarin Amallah aantrad, puurde Standard 30 punten. In de overige negen waren dat er slechts tien … Een deus ex machina in de ultieme sprong naar Play-Off 1?

Peis en vree zonder fans?
Standard-Anderlecht! Die affiche staat natuurlijk bol van de incidenten, niet in het minst in het recente verleden. Van hevige rookgordijnen over donkerrode kaarten tot schrikwekkende tifo’s: de grenzen van het toelaatbare werden meer wel dan niet opgezocht. Zondagmiddag zou dat enigszins anders kunnen zijn. Ook dat is de kracht van Covid-19. Nu er geen supporters toegelaten zijn, zou dat een interessant effect op het schouwspel kunnen hebben. Bij de nochtans even beladen Beerschot-Antwerp van midden januari viel nauwelijks derby-intensiteit te bespeuren, bijvoorbeeld. Een Standard-Anderlecht zonder schandalen, het zou eens wat anders zijn.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

De verliezer uit Standard-Anderlecht mag een kruis maken over Play-Off 1

Ja, dat geldt voor de beide ploegen
47%
In het geval van Standard wel, in het geval van Anderlecht niet
17%
In het geval van Anderlecht wel, in het geval van Standard niet
6%
Nee, voor geen van beide ploegen is het dan definitief over
21%
Maakt niet uit, het is nu al over voor beide ploegen
9%
(169 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws