Anderlecht laat zich niet verrassen door Club Luik, Ashimeru scoort bij debuut

03-02-2021 22:59 Laatste update: 23:08
26

RSC Anderlecht heeft haar eerste opgave in de Croky Cup feilloos afgerond. Op bezoek bij het roemruchte Club Luik haalde de Belgische recordkampioen het met 0-2, onder meer na een doelpunt van debutant Majeed Ashimeru. In de volgende ronde kan Anderlecht wraak nemen op Union Saint-Gilloise.

De wedstrijd begon zoals te verwachten viel: de bezoekers eisten de bal op, de thuisploeg loerde vooral op de tegenaanval. Na ruim twintig minuten leverde dat een grote kans op voor Anderlecht. Lukas Nmecha pikte Aït El Hadj er knap uit, maar die raakte de bal niet helemaal zuiver. Aan de overzijde reageerde Michaël Lallemand, hij trapte net naast. Niet lang daarna kwam paars-wit echter op voorsprong. Na risicovol uitvoetballen van Club Luik profiteerde Paul Mukairu optimaal: 0-1.

Anderlecht wilde de partij nog voor de pauze in een beslissende plooi leggen en dwong daar ook de nodige kansen toe af. Onder meer Nmecha en Francis Amuzu hadden hun naam op het scorebord moeten zetten, maar dankzij een sterke doelman Kevin Debaty bleef het bij een marge van slechts één doelpunt. Vlak na de pauze hing Lallemand de bordjes ei zo na in evenwicht. Dé kans op de gelijkmaker liet hij liggen.

Daardoor trokken de bezoekers het laken toch weer naar zich toe. In eerste instantie liet Nmecha de geruststellende 0-2 nog liggen, tot invaller Ashimeru het welletjes vond. Hij rondde een vooractie van Mukairu zelf af en was zo trefzeker bij zijn eerste speelminuten. Nadien koos Anderlecht voor controlevoetbal, zonder al te veel grote kansen nog. Toen Luik drie minuten voor tijd nog een ultieme kans miste, waren de Brusselse schaapjes op het droge. In de achtste finales wacht stadsgenoot Union, dat in 2018 Anderlecht nog uitschakelde in de beker.