Huysegems is nu postbode: Je kunt niet de rest van je leven thuis zitten

Huysegems is nu postbode: "Je kunt niet de rest van je leven thuis zitten"

Gepubliceerd: zaterdag 23 januari 2021 om 12:46za 23-01-2021 om 12:46

Laatste update: zaterdag 23 januari 2021 om 23:34za 23-01-2021 om 23:34

Veel ex-voetballers worden na hun carrière analist, trainer, zaakwaarnemer of belanden ergens op kantoor, maar Stein Huysegems behoort niet tot die categorie. Onze inmiddels 38-jarige landgenoot besloot het over een totaal andere boeg te gooien en is inmiddels postbode. VoetbalPrimeur spreekt met hem.

Huysegems speelde in zijn carrière onder meer voor Lierse SK, KRC Genk, AZ, Feyenoord en FC Twente. Hij wist al snel dat hij na zijn loopbaan als speler uit de voetballerij wilde stappen. "Natuurlijk hebben mensen me wel gevraagd of ik niet in de voetballerij wilde blijven. Ik had aanbiedingen om makelaar te worden en spelers te begeleiden. Maar ik heb altijd gezegd dat ik niet in de voetbalwereld wilde blijven als ik zou stoppen", zegt Huysegems.

Ook een rol als analist op televisie zag Huysegems niet zitten. "Het is me ook niet gevraagd, anders had ik het wel een keer willen proberen om te kijken of het iets voor me is. Makelaar zijn, het trainersschap... Het is een speciaal wereldje. De trainingen zou ik wel kunnen geven, maar het is een kunst om een groep van dertig spelers tevreden te houden. Dat is een hele moeilijke taak. Misschien ben ik daar iets te braaf voor. Daarom besloot ik het niet te doen. Ik train wel de U11 van mijn zoon, maar dat is maar voor enkele jaren. Het is niet m'n doel om dat nog twintig jaar te doen."

'Ik wilde vroeg klaar zijn'
Huysegems zat na het beëindigen van zijn carrière in 2015 een half jaar thuis. Hij werd het uitslapen al snel zat en besloot weer aan het werk te gaan. Nu is hij postbode. "Je kunt niet de rest van je leven thuis gaan zitten, daar ben ik nog veel te jong voor. Dan zoek je naar dingen die je misschien zou kunnen doen. Ik zocht iets waar ik vroeg kon beginnen en vroeg klaar zou zijn, zodat ik de kinderen van school kon halen en thuis kon zijn voor ze. Vrienden en familie vroegen me of ik geen postbode wilde worden. Ik heb erover nagedacht en uiteindelijk ben ik gaan solliciteren."

Van profvoetballer naar postbode: het contrast kan haast niet groter. De man die met AZ de halve finale van de UEFA Cup haalde, haalt echter ook zijn plezier uit het bezorgen van brieven en pakketjes. Een totaal nieuwe routine. "Ik vind het echt leuk. Ik vind het leuk om pakketjes af te leveren en mensen blij te maken zodra ze de deur opendoen. Het klinkt misschien raar, maar ik haal er heel veel voldoening uit. Of ik nog herkend word? Ja, soms wel. Al wordt het wel minder. Zeker in de eerste maanden als postbode zeiden mensen: hey, jij bent toch die voetballer? Ik vind het wel leuk. Mensen herkennen me nu misschien wat minder."

'Nederlanders zijn directer dan Belgen'
Huysegems is niet meer in de voetbalwereld actief, maar volgt het voetbal nog wel. "Ik kijk vooral naar de uitslagen en minder naar wedstrijden. Ik lees wel veel nieuws op sites. Daar wil ik wel van op de hoogte zijn, maar ik kijk verder weinig wedstrijden. Het is niet dat ik dagelijks de tv aanzet. En als speler had ik dat ook niet."

En ook de meeste voetbalpraatprogramma's laat hij aan zich voorbij gaan. "Toen ik in Nederland speelde, keek ik graag naar dat soort programma's. In België hebben ze dat niet echt. Veronica Inside kunnen wij hier niet ontvangen. In België hebben ze Extra Time, maar dat is niet echt mijn ding. Ik kijk dan liever naar de Nederlandse programma's. Nederlanders zijn wat directer en draaien er vaak niet omheen. Dat zorgt vaak voor leukere televisie. Johan Derksen zegt waar het op staat. Sommigen houden daar van, sommigen niet. Die programma's doen het daarom goed."

"Belgen zijn wat voorzichtiger en dan heb je natuurlijk niet die spraakmakende tv. Soms is het wat saaier. Of dat beter is of niet, laat ik in het midden. Maar het is ook niet zo dat ik alles wekelijks volg. Jan Boskamp is een van de weinigen die ik graag zie en Jan Mulder zien we hier ook. Het zegt eigenlijk genoeg dat ze de Nederlanders in de praatprogramma's willen. Dat zegt genoeg over die anderen."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws